ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi sinodul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a ales la conducerea sa, prin vot secret, pe mitropolitul Onufrie Berezovski al Cernăuțiului și Bucovinei. Biserica este dependentă jurisdicțional de Patriarhia Moscovei însă are statut de autonomie putând să își aleagă singură episcopii.

Mitropolitul Onufrie al Cernăuțiului și Bucovinei a fost în trecut candidat la Patriarhia Moscovei. Este născut în Cernăuți și este vorbitor de limba română. Cu toate acestea sub jurisdicția sa nu a fost permisă în regiune oficierea slujbelor în limba română în parohiile ortodoxe românești din orașul Cernăuți, în satele românești slujirea în limba română făcându-se ocazional. Literatură religioasă, cărțile de cult, publicațiile sau orice alt sprijin din România către aceste parohii au fost interzise.

În Regiunea Cernăuți locuiesc aproximativ 182.000 de români organizați în 110 parohii.
În Ucraina a existat și o biserică ortodoxă autocefală. Aceasta și-a declarat independența față de Patriarhia Moscovei în 1921 și a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică în anul 1924. După al doilea război mondial regimul sovietic a desființat această biserică iar mulți episcopi și preoți au fost uciși în lagărele din URSS. În momentul de față în Ucraina mai funcționează două entități ecleziale independente de Moscova: Biserica Ortodoxa a Patriarhatului din Kiev, cea care a pus la dispoziția protestatarilor din Euromaidan bisericile sale pe post de dormitoare, și Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, care este bine reprezentată în diasporă . Aceste biserici nu sunt recunoscute însă oficial.