ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul guvernator al Băncii Centrale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a anunţat că autorităţile au suficienţi bani pentru a-şi plăti creditorii, la puţină vreme după ce tot el afirmase că rezervele valutare ale ţării au scăzut săptămâna aceasta la 15 miliarde de dolari, de la 17,8 miliarde de dolari, la 1 februarie şi la o zi după ce premierul interimar Arseni Iaţeniuk anunţa măsuri dure de austeritate, întrucât "conturile publice sunt goale, totul a fost furat".

Hryvna ucraineană s-a depreciat din nou joi, pe fondul îngrijorărilor internaţionale, dar şi în urma acestor declaraţii alarmiste, dar Stepan Kubiv a anunţat că Ucraina vrea un nou program de sprijin de la FMI.
Au existat întâlniri şi un schimb de informaţii cu reprezentanţii FMI. Aceştia au fost invitaţi să vină la Kiev pentru a lucra la un nou program de sprijin pentru Ucraina.

Ucraina are un acord stand-by în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc la finele anului trecut, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei să majoreze preţurile la energie şi să introducă un curs de schimb flexibil pentru hryvna.