ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, au anunțat luni, într-o conferință de presă, măsurile economice convenite cu FMI pentru anul viitor.

Cele mai importante măsuri anunțate de Guvern pentru anul viitor:

  • Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii.

  • Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

  • Vom avea o creștere a plafonului de datorie pentru infrastructură la autorități locale de 1,2 miliarde lei. Cofinanțările pentru fonduri europene cresc cu 3%. Avem un buffer pentru proiecte de infrastructură, în primul rând Comarnic-Brașov, și Suplacu de Barcău - Borș.

  • Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

  • Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb.

  • Cresc redevențele la resurse minerale făra petrol și gaze cu 25%.

  • Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă a nivelului contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) - şi din punctul nostru de vedere ”semnificativ” este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor - din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli.

  • Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%, indicatori conveniţi cu FMI şi Comisia Europeană. S-a prevăzut în datele de construcţie a bugetului ca investiţile să depăşească 6% din PIB pentru a da posibilitatea să continue creşterea economică.

  • Procesul de privatizare a CFR Marfă va fi finalizată până la jumătatea anului 2015, cu un an întârziere faţă de termenul avansat iniţial de Guvern, după ce compania va parcurge un program de restructurare.