Numărul infecțiilor cu HIV și hepatită a crescut îngrijorător în rândul toxicomanilor

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




În România, numărul consumatorilor de droguri contaminaţi cu HIV şi heptatita B a crescut cu 70 de procente în ultimul an, deoarece statul nu dă destui bani pentru distribuirea gratuită a seringilor, cum fac ţările civilizate. În lipsa lor, dependenţii se înţeapă cu ace folosite de alţii, iar bolile se răspândesc rapid, conform Digi24.




 „Șapte ani - heroină, patru ani – legale”, spune o tânără de 24 de ani despre rețeta care i-a distrus viața. Este măcinată de SIDA şi de hepatita B, îmbolnăvindu-se după ce a început să îşi injecteze substanţe cu efect psihotrop şi a împărţit aceeaşi seringă cu zeci de persoane. Este comportamentul standard pentru cei în sevraj.

Atâta timp cât ai drogul și nu ai seringa, vei folosi o seringă în comun sau vei lua una de pe jos”, spune Ionuţ, fost consumator de droguri.

„Este foarte grav din cauza modalității de consum şi a frecvenţei injectării, care poate să ajungă la 10- 15 injectări pe zi”, avertizează medicul Bogdan Gheorghe, de la Agenţia Naţională Antidrog.

Doar două organizaţii neguvernamentale se ocupă acum în Bucureşti de asigurarea seringilor pentru consumatorii de droguri.

Ministerul Sănătăţii a dat uneia dintre ele 130.000 de seringi pentru cei peste 10.000 de tineri care se injectează, dar stocul s-a terminat în două săptămâni. Guvernele ţărilor din Uniunea Europeană dau tot mai multe seringi dependenţilor. Fac un calcul din care ar trebui să înveţe şi România.

Medicamentele pentru fiecare bolnav de HIV pornesc de la 6.000 de euro anual, iar asigurarea seringilor ar fi doar 400 de euro pentru fiecare pacient.

Singurul proiect de schimb de seringi din ţara noastră e finanţat în mare parte de Guvernul Norvegiei. Banii sunt, deocamdată, doar pe hârtie.

Suntem în proces de obţinere a finanţării. Este vorba de o suma de 338.000 de euro pe o perioadă de doi ani”, afirmă Cristina Fierbinţeanu coordonator Asociaţia ARAS.

Grav este că, în lipsa seringilor, toţi bolnavii de HIV şi hepatită pot transmite viruşii mai departe.



Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)    |    RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Enrique Esteban 30.05.2014 13:36
    • PETIŢIE PT RECUNOAŞTEREA PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA
    • (eu am semnat, semneaza şi tu!)
    •  
    Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Tip conținut: Știri