ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 16:19 Peste 300 de gospodării şi anexe din 26 de localităţi şi aproape 800 de hectare de teren au fost inundate în urma ploilor din ultimele zile în judeţul Argeş, unde s-au reactivat şi alunecări de teren care au afectat drumuri din mai multe localităţi, arată ultimul bilanţ prezentat de Prefectură.

Astfel, au fost afectate localităţile Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Albeştii de Argeş, Albota, Aninoasa, Băiculeşti, Bălileşti, Bradu, Budeasa, Bughea de Sus, Corbi, Ciofrângeni, Căteasca, Domneşti, Mălureni, Mioveni, Mihăeşti, Muşăteşti, Poienarii de Argeş, Miceşti, Recea, Ştefan cel Mare, Valea Iaşului, Valea Danului şi Vultureşti.

Bilanţul prezentat marţi de prefectul de Argeş arată că au fost inundate 783 de hectare de teren arabil şi fâneţe, 57 de locuinţe, 129 de gospodării şi 240 de anexe gospodăreşti. Viiturile au avariat 13 poduri, dintre care unele sunt amplasate pe drumuri naţionale sau judeţene, 19 podeţe şi trei punţi pietonale.

[divider]

Mai multe tronsoane de drum din judeţul Argeş, între care şi porţiuni ale DN 73 C, sunt închise circulaţiei după ce infrastructura rutieră a fost afectată de alunecări de teren şi eroziuni provocate de precipitaţiile din ultima perioadă, iar nouă localităţi din judeţul Dâmboviţa, Dragomireşti, Cândeşti, Râu Alb, Runcu, Văleni Dâmboviţa, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Corbii Mari şi Bărbuleţu, sunt afectate de inundaţiile şi alunecările de teren produse în ultimele 24 de ore, existând riscul ca zeci de gospodării din mai multe sate să rămână izolate, arată ultimul bilanţ al Prefecturii, informează Mediafax.

Astfel, pe DN 73 C, în satul Piatra, comuna Ciofrîngeni, în direcţia Râmnicu Vâlcea - Curtea de Arges, pe o porţune de circa 30 de metri acostamentul drumului a alunecat, creandu-se o diferenţă de nivel de 1,5 -2 metri. Acest drum este principala cale de acces pentru aproximativ 25 de familii, la care se mai poate ajunge acum cu greutate.

De asemenea, în aceeaşi zonă, intersecţia DN 73 C cu drumul comunal Piatra - Dobreşti, drum neasfaltat şi acoperit cu macadam, a avut loc o alunecare de teren care face impracticabilă o porţiune de 60 de metri din acest drum, pe o bandă de mers.

În comuna Mălureni, pe DJ 740, podul din satul Zărneşti, peste râul Vâlsan, a fost închis circulaţiei după ce unul dintre capetele podului a fost afectat din cauza unei alunecări de teren. Circulaţia rutieră a fost deviată pe drumul comunal Valea Mărului.

În comuna Budeasa, un alt pod construit tot peste râul Vâlsan în satul Valea Mărului, pe drumul judeţean 703 K, s-a erodat în zona pilonilor de susţinere iar construcţia s-a înclinat, circulaţia rutieră pe acest pod fiind închisă pe un sens. Traficul rutier în zona afectată a fost parţial deviat pe DJ 703 I şi pe DN 7 C.

De asemenea, DJ 603 I care face legătura între comuna Brăduleţ şi Poienile Vîlsanului este blocat total de aluviuni, pietre si lemne căzute de pe un versanţi, pe o distanţă de circa 200 de metri.

Potrivit datelor furnizate de ISU Argeş, pompierii au intervenit în ultima perioadă pentru evacuarea apei din o sută de locuinţe inundate.

De asemenea, au fost inundate străzi şi în Piteşti, Curtea de Argeş şi Băiculeşti.

Printre cele mai grav afectate localități din județul Dâmbovița, se numără comuna Runcu, unde s-au produs pagube materiale în patru sate. În satul Runcu, pragul de fund de pe cursul pârâului Ialomicioara a fost distrus pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi, în apropierea unei săli de sport. În acelaşi sat malul pârâului Clincioaia a fost erodat şi există riscul ca cinci gospodării să fie inundate, iar o alunecare de teren afectează o suprafaţă de două hectare.

Pagube importante s-au produs şi în comuna Vulcana Băi, unde o alunecare de teren reactivată pe o lungime de aproximativ 20 de metri afectează singurul drum de acces pentru 20 de gospodării, aceasta fiind doar una dintre alunecările de teren produse în Vulcana Băi.

Prefectului judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a decis constituirea unor comisii formate din reprezentanți ai instituțiilor specializate, care să evalueze pagubele și să stabilească măsurile care se impun.