ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mai anul acesta, premierul naționalist de la Budapesta, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o imagine cu o vechitura de glob de pe vremea dictatorului filo-nazist Miklos Horthy, care prezenta așa zisa "Ungarie Mare", bine prăfuită. Orban se adresa astfel elevilor unguri care aveau examen la Istorie în acele zile. Nu era prima oară când Orban se arăta drept un militant pe față al aberației care sălășluiește din păcate în minților multor unguri, de dincoace sau de dincolo de Tisa, spumosul râu trecut într-o clipită de Armata Română în urmă cu 101 ani, pentru a elibera Budapesta de hoardele bolșevice. Viktor Orban s-a lăsat pozat și în biroul său, alături de niște invitați străini, pentru a se vedea harta "Ungariei Mari" atârnată pe perete. Declarațiile lui sunt, iarăși, cunoscute, de ce care au urechi să audă și cap să le rețină. Pe 4 iunie, la aniversarea a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, Orban aproape a plâns. "Să fie Ardealul cum a fost și națiunea ungară cum a fost", spunea același Orban, chiar pe teritoriul României, acum vreo 10 ani.

 

Nu cred că trebuie să mai subliniem faptul că UDMR-ul - formațiunea etnică pretins "moderată", dar care militează pentru autonomie în chiar statutul ei - nu a amendat niciodată aceste declarații. Dimpotrivă, Kelemen Hunor s-a alintat întotdeauna ca un pudel pe lângă pitbullul de la Budapesta. Mai mult: i-a respectat indicațiile întocmai. Finanțările de zeci de milioane de euro oferite pe față sau pe ascuns de Ungaria maghiarilor din România și-au atins scopul. Rezultatul alegerilor locale din 2020 arată că UDMR, în coordonare cu Ungaria, câștigă, pas cu pas, teren în Ardealul românesc. Vom înfățisa rezultatele așa cum au fost prezentate de revista Capital, solicitând specialiștilor să analizeze capul de pod creat la Satu Mare pentru refacerea teritoriului românesc ocupat de Horthy cu acordul lui Hitler și Stalin.

Pentru a informa la obiect cititorii ActiveNews asupra acestor problematici complexe am apelat la doamna Mariana Cristescu, scriitoare, jurnalistă, critic muzical, critic literar și senior editor la ziarul Cuvântul Liber din Târgu Mureș, care, începând de astăzi, ne va ține la curent cu relații româno-maghiare la zi și starea românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș. Puteți citi primul material pe această tema la rubrica de OPINII: „Ne-am recuperat orașul! Târgu-Mureș, ai auzit?”

CAPITAL: Mesajul UDMR după succesul înregistrat la vot
   
Președintele UDMR, Kelemen Hunor a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook după rezultatul alegerilor locale din acest an. Acesta a declarat că aceste alegeri au fost un succes pentru partid, care a reușit să obțină mai multe primării decât în 2016.

Kelemen Hunor a scris în postarea sa de pe pagina de socializare că UDMR a reușit să obțină un rezultat bun la alegeri, obținând mai multe primării decât la alegerile din 2016, dar și un număr mai mare de consilieri locali în unele localități.

„Avem în urma noastră alegeri locale cu succes. Avem 199 de primari, ceea ce este un rezultat bun. Față de 2016 am câștigat în plus, atunci am avut 195 de primari.

Sunt câteva localități, respectiv județe unde am reușit să mărim numărul consilierilor. Aș dori să evoc doar câteva exemple: Sfântu Gheorghe, Satu Mare – orașul și județul, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, județul Covasna. Am reușit să câștigăm funcția de primar în câteva localități, unde nu suntem majoritari, de pildă în Reghin, Baciu, iar în județul Bacău în comuna Ghimeș-Făget avem primar pentru prima dată.

În 4 județe, Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare am reușit să păstrăm funcția de președinte de consiliu județean.

La Târgu Mureș Soós Zoltán a avut o victorie convingătoare, peste 50%.

Strategia noastră a fost una bună, când am decis, să pornească în campanie ca independent, susținându-l 100%. [recunoaște că a fost doar o stratagemă - nota red.

Doresc mult succes aleșilor noștri!”, a transmis Kelemen Hunor în postarea sa de pe Facebook.

UDMR a câștigat 48 din cele 67 de primării din Harghita

Candidații Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) au câștigat la alegerile locale din acest an 48 din cele 67 de primării din Harghita, arată datele făcute publice pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Potrivit sursei citate, din cele 48 de primării câștigate, în 27 reprezentanții UDMR nu au avut contracandidați.
Datele statistice mai arată că cinci candidați independenți au câștigat alegerile locale de duminică – la Băile Tușnad, Bălan, Lăzarea, Ciucsângeorgiu și Feliceni.

De asemenea, și candidații Alianței Maghiare din Transilvania au câștigat cinci primării, la Căpâlnița, Ciceu, Cristuru Secuiesc, Vlăhița și Suseni.

Cseke Attila: UDMR, a doua forță politică din Bihor

Senatorul Cseke Attila, liderul UDMR Bihor, a declarat luni că formațiunea sa a devenit a doua forță politică în județ, în condițiile în care din totalul celor 35 de mandate în Consiliul Județean, 22 sunt ale PNL, iar câte 6 au fost obținute de UDMR și PSD.

„Avem 21 de primari aleși în județ din partea UDMR. Am avut 23. Am pierdut trei localități în care nu am reușit să câștigăm mandatul la o diferență foarte mică de voturi: în municipiul Marghita, la 170 de voturi, la Chișlaz, la 26 de voturi și în Cetariu, la 40 de voturi. Din cele trei, în două comunitatea maghiară este în minoritate. Am câștigat, în schimb, la Sâniob, cu peste o sută de voturi în fața candidatului PNL. La Oradea, am reușit să ne menținem pe același număr de consilieri ca și în mandatul actual, patru consilieri, iar la Consiliul Județean vom avea tot șase consilieri”, a declarat luni, în conferință de presă, președintele UDMR Bihor.

Senatorul a candidat din partea UDMR pentru funcția de primar al Municipiului Oradea, funcție câștigată de liberalul Florin Birta, cu 70,13% din voturi. Cseke a ieșit pe locul doi în preferințele electorilor, cu 7.795 voturi, 11,4%, însă a reușit să strângă mai multe voturi decât lista de consilieri.

Vom reveni, desigur, pe această temă.