ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:00 Stryker România ar fi plătit, unor oficiali români, peste 500.000 de dolari pentru obținerea sau prelungirea unor contracte cu spitale publice, informează Mediafax.


Concernul Stryker, lider mondial în echipament ortopedic, va plăti aproximativ 13 milioane de dolari autorităţilor americane, pentru a scăpa de acuzaţiile potrivit cărora subsidiarele sale din cinci ţări, printre care se numără şi România, au dat mită pentru a obţine contracte, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Subsidiarele Stryker din Argentina, Grecia, Mexic, Polonia şi România au făcut "plăţi ilegale" în valoare totală de 2,2 milioane de dolari, plăţi care au fost înregistrate în contabilitate drept cheltuieli legitime.

Printre acţiunile ilegale ale companiei se numără o plată de 200.000 de dolari făcută de subsidiara din Grecia unui doctor, care a fost "mascată" sub forma unei donaţii către o universitate locală. De asemenea, grupul Stryker este acuzat că a plătit cheltuielile de călătorie ale unor oficiali străini pentru vizite care nu au fost în scop de afaceri.

Stryker, care a obţinut profituri ilicite în valoare de 7,5 milioane de dolari, va plăti această sumă la care se vor adăuga dobânzi de 2,28 milioane de dolari şi o amendă de 3,5 milioane de dolari.