ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Georgia îşi alege duminică un nou preşedinte care-i va  succeda reformatorului pro-occidental Mihail Saakaşvili.

Aceste alegeri marchează finalul epocii tumultoase Saakaşvili, sosit la putere în urmă cu zece ani pe fondul Revoluţiei Trandafirilor, dar şi trecerea funcţiei prezidenţiale în plan secund în această fostă republică sovietică din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. După aceste alegeri, preşedintele va avea puteri mai reduse decât premierul, în virtutea unei reforme constituţionale.

Actualul şef de stat, a cărui mişcare politică a fost învinsă de Ivanişvili la alegerile legislative din octombrie 2012, nu a mai avut dreptul de a candida, după două mandate consecutive în fruntea ţării.

Conform sondajelor de opinie, Ghiorghi Margvelaşvili, candidat al formaţiunii 'Visul Georgian' a lui Ivanişvili, este favorit în cursa prezidenţială în faţa fostului preşedinte al legislativului David Bakradze, candidatul sprijinit de Saakaşvili.

Margvelaşvili, fost profesor de filosofie în vârstă de 44 de ani, este cunoscut în mediile intelectuale, dar nu şi marelui public şi are o slabă experienţă politică. El a deţinut pentru o scurtă vreme posturile de ministru al educaţiei şi de vicepremier în cabinetul Ivanişvili. Saakaşvili nu a ezitat să-l catalogheze drept o 'marionetă' a premierului.

El este creditat cu 40% din intenţiile de vot, faţă de 20% pentru Bakradze, dar Margvelaşvili s-a declarat încrezător în faptul că va reuşi să câştige încă din primul tur alegerile la care se prezintă nu mai puţin de 23 de candidaţi. Participarea la scrutin a carismaticei Nino Burdjanadze, fostă preşedintă a parlamentului, şi faptul că 20% dintre alegători s-au declarat indecişi fac totuşi din desfăşurarea unui al doilea tur de scrutin o variantă verosimilă.