ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eurodeputata ungară Kinga Gal, din grupul PPE, a afirmat luni seară, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că o eventuală retragere a decorației "Steaua României" lui László Tőkés este un atentat la libera exprimare și la statul de drept, informează Agerpres.
Domnul Laszlo Tokes era preotul acesta şi a primit o decoraţie pentru asta. Dar iată că acum decoraţia riscă să-i fie retrasă pentru că domnul Tokes continuă să se exprime liber şi acest drept al său este pus sub semnul întrebării. Laszlo Tokes este un simbol şi faptul că nu-i este recunoscută valoarea sa pune sub semnul întrebării statul de drept în România. Cer, aşadar, preşedintelui Traian Băsescu să reflecteze serios la următoarea întrebare. Veţi retrage decoraţia dlui Tokes doar pentru că continuă să-şi exercite dreptul la liberă exprimare?

Președintele Traian Băsescu a evocat posibilitatea retragerea decorației pastorului László Tőkés după ce acesta a cerut Ungariei, în luna iulie, să instituie protectorat pentru Transilvania, după modelul Tirolului de Sud. De asemenea, același László Tőkés a susținut ca 1 decembrie să nu mai fie considerată Ziua Națională a României, ci doar a românilor, pentru a nu-i jigni pe maghiari.

Eurodeputații maghiari de la Fidesz au mai susținut și în trecut alocuțiuni în care au afirmat că retragerea decorației lui László Tőkés ar reprezenta un atac la democrație și la libertatea de exprimare.

Reamintim și declarația unui parlamentar din același partid, Fidesz, la începutul lunii octombrie, care susținea ideea protectoratului pentru Transilvania din motivele pe cât de ilare, pe atât de ridicole că "Transilvania a fost o redută a culturii și identității maghiare, un protector al independenței și un deschizător de drumuri în Europa în privința toleranței religioase și a autonomiei pe criterii etnice. Românii au început să treacă Carpații din secolul XIII și să se stabilească masiv în următoarele secole în Transilvania. În 1880, 5,7% dintre românii din Transilvania vorbeau limba maghiară. După 1990 a fost adoptată o Constituție prin care România devenea stat național și unitar. Deci, maghiarii erau catalogați cetățeni de rang inferior. Nu li se recunoasteau drepturile colective. Între 1991 și 2011, numărul maghiarilor a scăzut cu 400.000".

Una din numeroasele dovezi ale toleranței maghiarilor în Transilvania de-a lungul istoriei:

http://youtu.be/HDHMaJi6H6E