ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O importantă realizare a arhitecturii civile din evul mediu moldovenesc, Curtea Domnească, ale cărei vestigii arheologice sunt situate chiar în centrul oraşului Suceava, riscă să fie transformată într-o groapă de gunoi.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Conform Monitorul de Suceava, trecători şi locuitori din zonă au început să se descotorosească de gunoaiele menajere, aruncându-le peste urâtele panouri metalice care înconjoară fosta reşedinţă a domnitorilor moldoveni.

Sticlele de plastic şi ambalajele de mâncare sunt cele mai frecvente mizerii aruncate în spaţiul îngrădit din buricul târgului, dar nu lipsesc nici sacii de gunoi, plini cu fel de fel de resturi de prin casă, aruncaţi acolo de locuitorii din zonă, prea leneşi să meargă până la un container. Astfel, pe lângă imaginea neplăcută a panourilor metalice ruginite, decolorate, rămase acolo din vremea unei organizări de şantier a unui proiect de restaurare nefinalizat, cei care trag cu ochiul printre ele mai văd şi gunoaiele adunate acolo pe durata iernii.

Mai mult, acestea au devenit şi mai vizibile după ce paznicul complexului arheologic a adunat la un loc mizeriile aruncate de trecătorii suceveni, precum şi o parte a vegetaţiei moarte, formând mormane de gunoi.

Autorităţile locale nu au luat deocamdată nicio măsură care să descurajeze acest fenomen. Mai mult, nici nu au curăţat locul încă.

„Vom trimite curând o echipă de salubrizare care să ridice mormanele de gunoaie şi să salubrizeze zona, dar degeaba facem curat dacă din urmă se aruncă alte mizerii”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, responsabil cu salubrizarea municipiului Suceava.

Sucevenii dau vina pe panouri. Ei spun că îngrădirea ruinelor Curţii Domneşti cu acele panouri metalice nu doar că dăunează imaginii centrului Sucevei, dar şi încurajează manifestări precum aruncarea gunoiului „peste gard”.