Proiectul "O oră de istorie pentru Basarabia" în școlile românești a ajuns la a treia ediție și se va derula, în acest an, în 40 de județe, în intervalul 7-11 aprilie, inclusiv în municipiul București, iar în fața celor peste 5.000 de elvi vor vorbi 200 de voluntari din România şi Republica Moldova. Printre subiectele abordate în cadrul cursului se regăsesc: evoluţia în timp a principatelor româneşti, contexul istorico-social al anexării Basarabiei, dar şi cel al Marii Uniri, identitatea culturală a basarabenilor;  dar şi beneficiile implicării tinerilor în activităţi de voluntariat. Cursurile se vor desfăşura în cadrul programului "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!".

Potrivit organizatorilor, proiectul are ca scop stimularea interesului tinerilor față de realitățile istorico-sociale ale românilor din afara granițelor. Accentul va fi pus pe problematica Basarabiei, în calitatea sa de provincie românească și modul în care aceasta a ajuns să fie furată României. Evenimentul este realizat prin colaborarea asociațiilor „VERB – Vocea Etnicilor Români din Basarabia” și „Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație”, sub egida Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Organizatorii au creat și o pagină de Facebook dedicată evenimentului, unde sunt așteptați și alți voluntari.

Anul trecut, proiectul s-a desfăşurat în peste 300 de licee din toate județele României.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews