ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O placă comemorativă ridicată în incinta Liceului "Dragoș Vodă" din Sighetu Marmației, pentru a cinsti memoria elevilor arestați în perioada comunistă, a fost dat jos după o săptămână, la presiunea Institutului "Elie Wiesel", informează Gazeta de Maramureș.

Placa onora memoria grupului condus de profesorul Aurel Vișovan, cunoscut și sub numele de "Lotul Vișovan". În total au fost 29 de elevi, iar pe placă erau inscripționate următoarele cuvinte: „În această sală, care servea drept laborator de chimie au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Dintre cei 29, doar 10 mai trăiesc astăzi. Motivul nemulțumirii celor de la Institutul "Elie Wiesel" este acela că o parte dintre elevi aparțineau unei Frății de Cruce, organizație afiliată Mișcării Legionare. Despre această organizație, regretatul ÎPS Bartolomeu Anania spunea:  "Marturisesc însă că în “Frăția de Cruce” din Seminar nu se facea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu".

Institutul "Elie Wiesel" nu este la prima ispravă de acest gen, după ce a reușit retragerea titlului de cetățean de onoare acordat de către orașul Aiud lui Valeriu Gafencu, "Sfântul Închisorilor".

VIDEO Valeriu Gafencu, contestat în România, va fi declarat SFÂNT în Republica Moldova

Aurel Vișovan,liderul grupului, a fost arestat pe când avea 22 de ani și a executat 17 ani de închisoare în perioada comunistă.