O placă comemorativă ridicată în incinta Liceului "Dragoș Vodă" din Sighetu Marmației, pentru a cinsti memoria elevilor arestați în perioada comunistă, a fost dat jos după o săptămână, la presiunea Institutului "Elie Wiesel", informează Gazeta de Maramureș.

Placa onora memoria grupului condus de profesorul Aurel Vișovan, cunoscut și sub numele de "Lotul Vișovan". În total au fost 29 de elevi, iar pe placă erau inscripționate următoarele cuvinte: „În această sală, care servea drept laborator de chimie au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Dintre cei 29, doar 10 mai trăiesc astăzi. Motivul nemulțumirii celor de la Institutul "Elie Wiesel" este acela că o parte dintre elevi aparțineau unei Frății de Cruce, organizație afiliată Mișcării Legionare. Despre această organizație, regretatul ÎPS Bartolomeu Anania spunea:  "Marturisesc însă că în “Frăția de Cruce” din Seminar nu se facea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu".

Institutul "Elie Wiesel" nu este la prima ispravă de acest gen, după ce a reușit retragerea titlului de cetățean de onoare acordat de către orașul Aiud lui Valeriu Gafencu, "Sfântul Închisorilor".

VIDEO Valeriu Gafencu, contestat în România, va fi declarat SFÂNT în Republica Moldova

Aurel Vișovan,liderul grupului, a fost arestat pe când avea 22 de ani și a executat 17 ani de închisoare în perioada comunistă.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews