ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O revistă din Franţa şi un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo, care îi ironizau pe Iisus şi pe papă, respectiv Holocaustul şi pe evrei, în semn de solidaritate cu săptămânalul francez.

"Am ales să publicăm online câteva caricaturi din Charlie Hebdo care se referă la catolicism. Este un semn de forţă să poţi să râzi de anumite trăsături ale instituţiei de care noi aparţinem (...) Umorul din credinţă este un bun antidot pentru fanatism", a explicat conducerea revistei iezuite Etudes, înfiinţată în 1956, într-un scurt editorial, apărut alături de deja celebrul mesaj "Je suis Charlie" publicat pe fond negru.

Unul dintre desene, realizat de Charb (directorul publicaţiei Charlie Hebdo, ucis în atentat, n.r.), care a fost publicat în timpul călătoriei întreprinse de papa Francisc la Rio de Janeiro, în iulie 2013, îl prezintă pe suveranul pontif într-un maiou cu paiete, costumat pentru carnaval, declarând că este "dispus la orice pentru a racola clienţi".

Jewpop, un site cultural evreiesc foarte popular, mai ales în rândul tinerilor, datorită umorului său ireverenţios, a publicat, la rândul său, mai multe desene controversate care au apărut de-a lungul anilor pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo. Una dintre acele coperte, publicată în noiembrie 1978, prezintă un Hitler foarte vesel, alături de următorul titlu: "În sfârşit, putem să spunem: «Hitler cel super-simpatic»". În acelaşi desen, Hitler spune: "Salut, jidanilor! Cum o ardeţi?".

Într-o altă caricatură, publicată în octombrie 1980, apare următorul titlu: "Charlie Hebdo se adresează guvernului: Este oare prudent să construim centrale nucleare lângă sinagogi?".