ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O româncă plecată în Belgia nu se poate întoarce acasă, împreună cu copilul ei, sugar, în vârstă de 10 luni, dearece Tribunalul de primă instanță din Bruxelles a hotărât, în instanță, să încredințeze sugarul tatălui Belgian.

Fără a îi fi puse la îndoială capacitățile sale educative, mamei de naționalitate română și franceză, nu i s-a permis să se întoarcă în România, țara sa de origine, unde are un post de lucru stabil la administrația națională românească, împreună cu minorul. Tribunalul a adus următorul argument: „postul de la administrația națională românească este neinteresant și incert și ar însemna să aibă un salariu mai mic decât cel curent, în Belgia”.

Deasemenea, hotărârea impune fără vreo motivație specificată înscrierea sugarului la creșă, deși mama este în concediu post-natal și nici nu i se contestă capacitățile educative.
Întrebarea care se pune este următoarea: Creșa este deci mai bună pentru un sugar decât propria mamă? Mai mult, conform hotărârii, mama ar fi trebuit să ceară acordul prealabil al fostului soț înainte de a lua concediu pentru îngrijirea copilului. Am ajuns să confundăm Belgia cu Arabia saudită…

Copilul locuiește împreună cu mama, dar domiciliul său este stabilit fără nicio motivare la tată, în urma cererii acestuia, iar mama este condamnată la o amendă de 500 de euro pe zi, de plătit tatălui, în cazul în care nu s-ar conforma hotărârii, fără a se motiva în niciun fel această dispoziție. Tatăl nu este supus la nicio sancțiune de acest gen în caz de nerespectare a hotărârii. Deasemenea, conform unei alte dispoziții nemotivate, mama nu poate ieși din Belgia cu minorul fără autorizarea scrisă a tatălui. Tatăl, însă, poate părăsi Belgia cu minorul fără autorizarea mamei.

Totodată, depozițiile aduse de tată ca probe au fost de natură mincinoasă. Chiar după ce mama a dovedit falsitatea acestor probe, ele au rămas la dosar si nu au fost declarate inadmisibile.

Practic, abuzurile pe care tribunalul belgian le-a făcut față de această femeie româncă sunt vădite, iar părtinirea, evidentă. „Toate acestea pentru că mama e româncă și tatăl belgian?” Se întreabă Lucia Radu, cea care a creat o petiție on-line, în trei limbi, franceză, engleză și română, împotriva abuzului și discriminării. „Rugăm toți românii și în general toți cei care sunt de acord că această atitudine a justiției belgiene nu este tolerabilă să semneze această petiție pentru a lua poziție împotriva discriminării la care a fost supus un cetățean român.”

PETIȚIA