ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Construită de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1488, Mănăstirea Voroneţ este, probabil, cea mai cunoscută biserică din România. Faima sa a depăşit şi graniţele, ultima persoană care a vorbit în termeni laudativi despre lăcaşul din Bucovina fiind scriitoarea franceză Lola Lafon, scrie Discover Bucovina, despre care spune că este “o minune în mijlocul pădurii”.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Aceasta a vizitat recent Bucovina, trecând mai întâi prin Oneşti, oraşul natal al Nadiei Comăneci, despre care a scris o care. Scriitoarea, invitată la emisiunea “Le matin du départ”, de la postul public de radio France Inter, a spus că frescele Mănăstirii Voroneţ sunt atât de frumoase, încât o nuanţă de albastru a fost numită după culoarea lor, “albastru de Voroneţ”.

Deşi Lola Lafon nu este o persoană credincioasă, aceasta a fost impresionată de harul acestui loc, pe care îl găseşte “pur şi simplu magic”.

Mănăstirea Voroneţ, supranumită “Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneţ, astăzi cartier al oraşului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 de kilometri de municipiul Suceava şi la 4 kilometri de centrul oraşului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare (1457 – 1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Mănăstirea Voroneţ se află, alături de alte biserici pictate din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO.

Născută în 1975, în Franţa, Lola Lafon a locuit ulterior în Sofia (Bulgaria) şi apoi în Bucureşti (România), în funcţie de locurile de muncă ale părinţilor săi.