ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Stresul este răspunsul creierului și al organismului la multitudinea de cereri profesionale și personale pe care le primește individul atât din exterior cât și de la sine.

Aproape fiecare dintre noi împlinește în viața aceasta cel puțin un rol social. Toate aceste roluri sociale solicită, într-o măsură mai mică sau mai mare, ființa umană. Pentru a putea sa păstreze un echilibru, persoana are nevoie de a se reîncărca cu ”baterii”, iar specialișitii spun că aceasta nu se poate face cu adevărat decât dacă persoana își va face timp să se întâlnească cu sine însuși, în singurătate.

Medicina comportamentală a făcut studii pe mii de pacienți cu privire la legătura dintre calitatea relațiilor interpersonale și sănătatea pe termen lung. Rezultatele arată că acei copii care nu au avut relații afectuoase cu părinții lor care și-au dispersat energia psihică în prea multe locuri, haotic, fără a mai putea să se concentreze serios pe relația cu copiii lor, vor avea peste 15-25 ani, o rată de îmbolnăvire de 3 ori mai mare . Așadar, există o legătură mare între mediul tensionat în care trăiește un copil și starea lui de sănătate, în special apariția bolilor cardiovasculare, de ficat, sau digestive.

Din păcate, individul de astăzi nu mai reușește să fie prezent cu toate simțurile într-o situație dată, asta pentru că lumea de astăzi (job-ul în special dar și alte cerințe urbane) cere ”multi-tasking-ul”, adică multifuncționalitatea. Sorin Mihalache, diacon, licențiat în matematică și teologie ortodoxă, masterand în filosofie și psihologie, vorbește despre o întreagă viață multi-tasking pe care o trăiește omul astăzi, cu o mulțime de treburi de îndeplinit pe toate planurile, atât ca soț, tată, angajat, prieten ș.a.m.d. Cercetările arată că oamenii care au acest gen de viață au, fiziologic, capacități diminuate în materie de focusare a atenției.

Sorin Mihalache vorbește despre o reorganizare emoțională : ” Omul are nevoie și de o odihnă, de o stare de interioritate, de o atenție la sine pentru a se detașa un timp de ce i s-a întâmplat social și a putea să se recalibreze pe ceea ce i se cere în continuare acasă.
Din păcate, atenția la sine este foarte dificil de realizat în cultura exteriorității în care trăim. Rolurile sociale ne consumă foarte mult din energie, iar noi, lăsându-ne prinși de acțunile lor, nu mai găsim timp și energie pentru a sta și a ne pune întrebări despre propria viață, de a ne evalua propriile acțiuni.

O stare permanentă de preocupare pare să fi copleșit mințile tuturor oamenilor. Sorin Mihalache propune măcar o zi pe săptămână în care să ”demisionăm” din aceste roluri sociale și să ne regăsim resursele proprii pentru a se ocupa și de lucrurile firești ale vieții. Practic, avem nevoie să învățăm cum să recăpătăm această relaxare totală, să recîștigăm această relație cu sine, pentru a scăpa de stres, de certuri nedorite, de boli, și mai ales, de a avea o calitate mai bună a vieții. Pentru a induce relaxarea emoțională, ajută și tacticile de relaxare fizică, ceaiurile de plante, baile calde, masajul, exercițiile fizice, și chiar îmbrățișările cât mai dese oferite celor dragi.