ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O troiţă realizată în Maramureş va fi ridicată în memoria celor 66.000 de militari români căzuţi, răniţi sau dispăruţi în Cehoslovacia(actuala Cehie) în luptele purtate în cel de-al doilea război mondial, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Troiţa va fi amplasată în locul în care, cu 69 de ani în urmă, la 2 iunie 1945, o cruce din lemn a fost ridicată de ostaşii români în memoria camarazilor căzuţi în luptă, în cadrul unei ceremonii la care au participat un număr mare de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Române.

În 1945, soldaţii români au ridicat o cruce din lemn, dar s-a degradat în timp fiind înlocuită în anii '70 de autorităţile locale cu o replică din fier(foto). Noul monument a fost ridicat în luna mai 2014 în locul acestei replici.

"Alcătuit dintr-o troiţă de stejar lucrată de meşteri maramureşeni şi o placă memorială din marmură, monumentul a fost realizat cu susţinerea financiară a Primăriei Caransebeş, prin Casa Municipală de Cultură 'George Suru'. Implementarea proiectului în Republica Cehă a fost asigurată de Ambasada României în Republica Cehă şi de Primăria Dobroutov", se precizează în comunicatul citat.

În acelaşi timp, la Cotul Donului, acolo unde Armata Română a pierdut peste 100.000 de oameni, nu există nimic care să amintească de sacrificiul ostaşilor români.