ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un caz deosebit de grav s-a petrecut în localitatea Beba Veche, cel mai vestic punct al ţării. Analizele apei din localitate arată că apa din localitate este contaminată cu arsen, în cantităţi mult peste limita admisă, informează portalul romaniacurata.ro. Localnicii nu ştiu dacă de vină este OMV care a avut o sondă până-n 2011 sau celor de la Gazprom, subsidiara din Serbia, care caută gaze de şist.

"În urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad, am constatat că conținutul de arsen din apa potabilă de la Beba Veche în ultimele 12 luni a crescut în limite foarte mari. Dacă acest conținut de arsen este acceptat până la 10 unități, în momentul de față, este crescut la 26 de unități. Acest lucru nu se poate explica decât prin exploatările care au loc la un kilometru de comuna Beba Veche, peste granița cu Serbia. Aceste exploatări au loc de doi ani în Serbia și efectele nu au întârziat să apară și la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare până în momentul de față, dar o voi face în scurt timp pentru că eu consider că viața locuitorilor din Beba Veche este afectată de această apă cu conținut ridicat de arsen“, a declarat presei locale primarul Ioan Bohăncanu.

Subsidiara din Serbia a Gazprom se cheamă Naftna Industrija Srbije j.S.C. din Novi Sad, care apromit în 2012 un buget de 88 milioane de dolari pentru lucrări de explorare de petrol şi gaze în România, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina, conform sursei citate.

În România, NIS Petrol SRL a avut până în martie 2013 doi administratori. "Primul: Željko Kirin, actualmente CEO la Prospecțiuni SA, și în trecut angajat în Tender Oil&Gas, aparținând mogulului post-decembrist Ovidiu Tender. Al doilea: Mihai Corbu. Mihai Corbu (în prezent urmărit penal) este fost director al Lukoil România și cel care a intermediat tranzacționarea dreptului de difuzare a meciurilor de fotbal, între Liga Profesionistă de Fotbal și RDS/RCS, în contextul în care în paralel, Mitică Dragomir și patronul RDS, derulau afaceri împreună din care Mitică de la Ligă obținea un profit consistent. De asemenea, Mihai Corbu a avut grijă și ca achizițiile Gazprom, după intrarea companiei pe piața benzinăriilor din România, să fie legalizate la cabinetul Ioanei Băsescu, fiica președintelui României. Lukoil a fost unul din sponsorii PDL și ai lui Traian Băsescu în campania prezidențială din 2009", afirmă RomaniaCurata.ro.

Pentru a citi întreg articolul, faceţi click AICI.