Mii de oameni au fost uciși în ultima săptămână în Sudanul de Sud, a anunțat șeful misiunii umanitare a Națiunilor Unite în această țară, Toby Lanzer.

Sudanul de Sud este cuprins de un conflict intern între președintele Salva Kiir și fostul vicepreședinte, Riek Machar.

"Nu am nicio îndoială, bilanţul a ajuns la mii de morţi", a declarat presei Toby Lanzer.

Pe de altă parte, Lanzer a menţionat că situaţia la Bentiu, capitala statului petrolier Unity, unde marţi a fost descoperită o groapă comună în care se aflau cel puţin 34 de cadavre, este 'tensionată'.

"Sunt mulţi indivizi înarmaţi, aproape deloc civili pe străzi", a adăugat el. "În prezent sunt peste 7.000 de civili în interiorul bazei ONU care a trebui să fie extinsă", a subliniat oficialul Naţiunilor Unite.

Lupte au loc în majoritatea celor zece state ale tinerei naţiuni, cu sute de mii de persoane din întreaga ţară care şi-au părăsit locuinţa, stârnind teama unui dezastru umanitar iminent.

Sudanul de Sud este scenă a unor lupte intense de la 15 decembrie, preşedintele Kiir acuzându-l pe fostul său vicepreşedinte că a încercat o lovitură de stat.

Riek Machar, destituit în luna iulie, s-a arătat dispus în cele din urmă să 'deschidă dialogul' cu adversarul său, la Addis Abeba. Sudanul de Sud a devenit stat independent în 2011.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.