ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni au fost uciși în ultima săptămână în Sudanul de Sud, a anunțat șeful misiunii umanitare a Națiunilor Unite în această țară, Toby Lanzer.

Sudanul de Sud este cuprins de un conflict intern între președintele Salva Kiir și fostul vicepreședinte, Riek Machar.

"Nu am nicio îndoială, bilanţul a ajuns la mii de morţi", a declarat presei Toby Lanzer.

Pe de altă parte, Lanzer a menţionat că situaţia la Bentiu, capitala statului petrolier Unity, unde marţi a fost descoperită o groapă comună în care se aflau cel puţin 34 de cadavre, este 'tensionată'.

"Sunt mulţi indivizi înarmaţi, aproape deloc civili pe străzi", a adăugat el. "În prezent sunt peste 7.000 de civili în interiorul bazei ONU care a trebui să fie extinsă", a subliniat oficialul Naţiunilor Unite.

Lupte au loc în majoritatea celor zece state ale tinerei naţiuni, cu sute de mii de persoane din întreaga ţară care şi-au părăsit locuinţa, stârnind teama unui dezastru umanitar iminent.

Sudanul de Sud este scenă a unor lupte intense de la 15 decembrie, preşedintele Kiir acuzându-l pe fostul său vicepreşedinte că a încercat o lovitură de stat.

Riek Machar, destituit în luna iulie, s-a arătat dispus în cele din urmă să 'deschidă dialogul' cu adversarul său, la Addis Abeba. Sudanul de Sud a devenit stat independent în 2011.