ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Răpirile în masă de copii au devenit noua tactică de război a grupărilor armate extremiste precum Statul Islamic și Boko Haram, a declarat miercuri Leila Zerrougui, reprezentantă specială a ONU pentru copii și conflicte armate.

P] Razboiul sfarsitului lumii – Mario Vargas Llosa – comanda online

Potrivit AFP, ”răpirile în masă de femei și copii devin o tactică de război folosită în mod sistematic pentru a teroriza, pentru a controla și umila comunități întregi", a explicat Leila Zerrougui în cadrul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind soarta copiilor în războaie.

Copiii răpiți sunt apoi folosiți ca soldați, scuturi umane, sclavi sexuali sau pentru a comite atentate sinucigașe, a adăugat ea. "Aceste răpiri în masă s-au înmulțit (...) Invit Consiliul să acorde întreaga atenție acestui fenomen îngrijorător", a subliniat reprezentanta ONU, informează Agerpres.

Printre alte cazuri, gruparea nigeriană Boko Haram a răpit în aprilie anul trecut 276 de fete de liceu în nord-estul Nigeriei. 57 dintre fete au reușit să fugă, dar 219 dintre ele sunt în continuare date dispărute.

Potrivit secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, aproape 230 de milioane de copii trăiesc în țări și în zone de conflict, iar 15 milioane dintre ei "sunt direct afectați de violențe".