ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O anchetă realizată de ONU a arătat că armata israeliană se face vinovată de raidurile aeriene asupra șapte școli ale Organizației Națiunilor Unite, care erau folosite ca adăposturi, în vara lui 2014. Atacurile s-au soldat cu moartea 44 de palestinieni.

Comisia independentă de anchetă  a ONU acuză Israelul că este responsabil de distrugerea celor șapte școli din Gaza, in timpul operațiunii militare Protective Edge, din vara lui 2014. Și militanții palestinieni sunt acuzați că au folosit adăposturile ONU pentru stocarea armelor, informează Russia Today.

"Deplâng faptul că cel puţin 44 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi 227 răniţi în urma unor acţiuni israeliene asupra unor clădiri aparţinând Naţiunilor Unite care erau folosite ca adăposturi de urgenţă", spune secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, într-o scrisoare care însoţeşte raportul.

"Sunt consternat de faptul că militanţi palestinieni au pus în pericol şcoli aparţinând Naţunilor Unite folosindu-le pentru a ascunde arme. Cele trei şcoli în care s-au găsit arme erau goale la momentul respectiv şi nu erau folosite ca locuri de refugiu", a adăugat el.

Peste 2.100 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în timpul războiului din iulie-august 2014 care a opus Israelul mişcării Hamas şi altor grupări armate din Fâşia Gaza. Şaizeci şi şapte de militari şi şase civili israelieni au fost de asemenea ucişi de tiruri de rachete şi atacuri ale unor grupări palestiniene.

Statul evreu şi mişcarea Hamas, care controlează enclava palestiniană, au promis să coopereze pe deplin la această anchetă lansată de Ban Ki-moon în octombrie şi coordonată de Patrick Cammaert, un general olandez în retragere, fost şef al Forţei ONU de menţinere a păcii în estul Republicii Democrate Congo (RDC).