ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Şefa Clinicii de Pneumologie din Târgu Mureş, profesor doctor Gabriela Jimborean, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că tabagismul este o boală şi trebuie tratat ca atare şi că în acest moment se poate vorbi despre existenţa unei pandemii tabagice la nivel mondial, informează Agerpres.
"Putem vorbi de o pandemie tabagică la nivel mondial, şi este o boală tabagismul şi trebuie prevenită şi tratată, nu este un obicei, e o boală consumatoare de sănătate, cu mortalitate ridicată. În România, la nivelul populaţiei generale incidenţa fumatului este de 22%, este un procent aflat în top 10 în Europa, dar nu suntem pe primul loc. În Europa, ţările cu fumat pe loc fruntaş sunt Turcia, Ungaria şi Ucraina. Un studiu făcut de disciplina noastră acum zece ani arăta că dacă în licee aveam până în 48% fumători, ocazionali, la populaţiile cu studii medii este de 40% la bărbaţi şi 30% la femei, la populaţie vârstnică aveam 20%. În urmă cu zece ani, incidenţa era 37%, pentru ca acum să scadă la 2%", a declarat dr. Jimborean pentru Agerpres.

"Dorim să intrăm în şcoli, noi, medicii de pneumologie în primul rând, cu studenţii noştri în cadrul stagiului, cu cadrele sanitare de la liceul sanitar, să intrăm în şcoli de la nivel de liceu, clasele a IX-XII, şi în cadrul orelor de dirigenţie să informăm acel grup ţintă care este reprezentat de adolescenţii de 15-18 ani tocmai pentru profilaxie, pentru prevenirea începerii fumatului. În liceu să intrăm o dată pe lună la o oră de dirigenţie, acest lucru se poate, pentru ca aceşti tineri să nu înceapă fumatul şi să fie capabili să-şi sfătuiască părinţii şi prietenii să nu înceapă să fumeze sau să renunţe la fumat. Dorim îndrumarea celor care doresc să se lase de fumat către centrele de consiliere antifumat", a adăugat profesor doctor Jimborean.