ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, lansează la Washington acuzații dure la adresa României. Aflat în Statele Unite pentru a se întâlni cu ministrul american al Energiei Rick Perry, ministrul ungar de externe afirmă că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susținând că este necesară menținerea presiunilor asupra României pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră. 
 
Se întâmplă la o zi după ce Kristof Terhes, șeful transportatorului maghiar de gaze FGSZ, a avut o ieșire deplasată chiar la București, afirmând că România nu poate consuma toată cantitatea de gaze deținută în Marea Neagră, fiindcă doar 30-35% din populație este conectată la rețeaua de gaze, în timp ce în Ungaria este vorba de 95%. „Nu aveți petrochimie, nu puteți folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceți cu gazul? Îl ardeți, faceți un foc mare?”, s-a întrebat retoric Terhes la o întâlnire cu jurnaliștii români. 
 
La Washington, Szijjarto a acuzat România de nerespectarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz, conform celor de la MTI, citați de Agerpres. De asemenea, oficialul a mai adăugat că este important ca presiunea asupra României  să fie menținută astfel încât extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră să înceapă până în 2022.