ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei, Viktor Orban, continuă seria declarațiilor controversate lansate la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tușnad. Prezent ca de fiecare dată în ultimii ani la dezbaterile organizate de maghiarime în Ardeal, Orban a declarat sâmbătă că are o ofertă: ,,să construim împreună Bazinul Carpatic”. 

,,Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înțelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că pentru noi nu e un moment festiv( Centenarul, n.r.). Avem resurse, avem curaj și am arătat vecinilor noștri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noștri, care se concentrează în ideea să legăm între noi țările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate și (...) rețele energetice, (...) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre și să dezvoltăm împreună economia și investițiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă - să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc", a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că ,,de o sută de ani România modernă nu știe ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici", relatează Agerpres.
 
Declarațiile lui Viktor Orban vin după ce, tot la Tușnad, nici vicepremierul ungar Semjen Zsolt, nici președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, nu s-au sfiit să lanseze atacuri la fel de controversate, punând sub semnul întrebării Tratatul de la Trianon

Singura reacție politică românească de până acum, la declarațiile de la Tușnad, vine din partea președintelui PMP, Eugen Tomac.  ,,Profitând că patriotismul a pierdut orice scaun de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ungariei a reușit, fără dificultăți, să pună autoritățile române la treabă în slujba intereselor maghiare.(…) În Anul Centenar, Viktor Orban sărbătorește nestingherit, la Băile Tușnad, cele mai mari concesii făcute de România Ungariei în ultima sută de ani. Faptul că statul român nu este reprezentat la nivel înalt la lucrările Universității de Vară de la Băile Tușnad pentru a pune limite discursului radical antiromânesc, confirmă încă o dată modul nostru de a face politica externă: cu mâinile la spate. (...) Consider că este revoltător faptul că președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, îl lasă pe Viktor Orban să se comporte la Tușnad ca și cum ar fi, pentru câteva zile, prim-ministrul României.", a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.
 
Cea de-a 29-a ediție a Universității de Vară "Tusvanyos", organizată de Fundația Pro Minoritate din Ungaria și Consiliul Tineretului Maghiar din România se încheie astăzi.