ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a fost recunoscut ca primul stat responsabil de acțiunile săvârșite de proprii soldați sub mandat ONU, Olanda este acum considerată complice la unul dintre cele mai tragice episoade din istoria Europei, masacrul de la Srebrenica. Un tribunal din Haga a decis că trupele militare olandeze de menținere a păcii sunt vinovate de uciderea a peste 300 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, de către forțele sârbo-bosniace ale generalului Ratko Mladici, la Srebrenica, în iulie 1995.

Militarii olandezi, care aveau mandat ONU, trebuia să-și dea seama că atunci când îi vor preda pe bosniaci sârbilor, aceștia îi vor ucide, ceea ce s-a și întâmplat. „Dacă le-ar fi permis oamenilor să rămână în zona protejată, aceștia ar fi fost în viață. Forțele de menținere a păcii au acționat ilegal”, se spune în verdictul judecătorilor.

Cei 300 de bosniaci se aflau în rândul celor 5.000, majoritatea femei și copii, care au căutat adăpost, sub protecția forțelor olandeze de menținere a păcii, aflate la fața locului. Dar statul olandez nu a fost găsit vinovat pentru moartea altor 7.000 de bărbați, asasinați în orașul Srebrenica și în împrejurimi. Cazul a fost deschis de rudele victimelor, reunite în organizația „Mamele din Srebrenica”. Mamele, soțiile și copiii a 300 de bosniaci, deportați din zona administrată de olandezi, în Potocari, în 13 iulie 1995, vor avea dreptul de a primi compensații.

Tribunalul de la Haga a decis că forțele de menținere a păcii, Dutchbat, n-au făcut suficient de mult pentru a-i proteja pe cei peste 300 de bosniaci și trebuia să anticipeze potențialul genocid.

Anul trecut în septembrie, Olanda a fost făcută responsabilă de moartea a trei musulmani uciși după ce au fost goniți dintr-o bază militară a căștilor albastre olandeze. O sentință semnificativă pentru că Olanda a devenit astfel primul stat recunoscut responsabil de actele comise de proprii soldați care acționau sub mandat de ONU. După câteva luni, olandezii au promis că îi vor despăgubi pe părinții celor trei victime cu câte 20.000 de euro per familie.