ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese, administrativ şi penal, în cazul redactorului-şef al postului Radio România Cultural, Oltea Şerban-Pârâu. Aceasta a semnat contracte de cesiune a drepturilor de autor între Radiodifuziune şi soţul ei.

Oltea Şerban-Pârâu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada dintre 31 august 2006 şi 08 august 2013, a aprobat şi semnat 63 de contracte de cesiune a drepturilor de autor şi de cesiune a drepturilor conexe, încheiate de SRR cu soţul ei, Virgil-Vasile Oprina. Valoarea totală a contractelor a fost de 55.147 de lei.

Conform art. 70 din Legea nr. 161/2003,
"prin conflict de interese, se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin, potrivit Constituţiei şi altor acte normative"

Totodată, întrucât în perioada exercitării funcţiilor de conducere Oltea Şerban-Pârâu a îndeplinit acte (aprobarea şi semnarea celor 63 de contracte), prin care s-au realizat direct foloase materiale pentru soţul ei, au rezultat indicii de săvârşire a a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, potrivit căruia conflictul de interese reprezintă...
"fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său"