ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Omuleţii verzi" au apărut deja în sudul Republicii Moldova, şi anume în Transnistria şi Găgăuzia.

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chișinău, Mihai Bălan, a anunţat că serviciul a depistat în sudul R. Moldova grupări de provocatori şi organizatori, ce recrutau cetățeni pentru a destabiliza situaţia, adică persoane din categoria celor denumiţi, generic, "omuleţii verzi".

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Bălan a afirmat că recrutaţii ulterior intrau în cantonamente în afara ţării, pentru ca apoi să făcă acțiuni de destabilizare, ca "omuleţii verzi" despre care se vorbeşte în ultimul timp. Persoanele intenționau să întreprindă acțiuni subversive în timpul anumitor manifestații dîn Chișinău.

Mihai Bălan nu a vrut să dea mai multe detalii, „deoarece ancheta continuă și în curând va avea loc o nouă ședință de judecată, referitor la acest caz".

El însă a precizat că „cel mai periculos este, la acest capitol, că în procesul dat sunt implicate persoane cu funcții de răspundere din administrația UTA Gagauz-Yeri".

Directorul SIS a menţionat că instituţia a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității statului. Aceasta include „peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media care sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți țara". SIS cunoaște și monitorizează aceste structuri și persoane, a precizat Bălan.

Săptămâna trecută, ex-viceministrul de Interne Ghenadie Cosovan a declarat că „în Republica Moldova există «omuleţii verzi»".

Potrivit lui, există subdiviziuni, pregătite de către aşa-zişii fraţii mai mari din Rusia, care trec instruirea în regiunea transnistreană şi UTA Gagauzia.

Cosovan a spus că, potrivit datelor pe care le deţine, „doar în sudul republicii, în UTA Gaguzia, au fost recrutaţi peste 500 de «omuleţi verzi», prin cursuri de pregătire în Rostov, în Moscova şi în regiunea transnistreană". În antrenamente, aceştia trăgeau zilnic câte 500 - 1.000 de cartuşe.