ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Onufrie, mitropolitul Bucovinei şi Cernăuţilor, ales de curând locţiitor al scaunului Mitropoliei Kievului în cadrul Patriarhiei Moscovei, i-a cerut patriarhului rus, Kirill, să facă tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei şi pentru menţinerea integrității teritoriale a acestei țări.

''La 1 martie, persoane oficiale ale Federației Ruse au făcut declarații privind trimiterea în Ucraina a unui contingent limitat de trupe. Dacă aceasta se va întâmpla, popoarele ucrainean și rus vor fi atrase într-o confruntare care va avea consecințe catastrofale pentru țările noastre. Vă rog, Preafericirea Voastră, să faceți tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei. Vă rog să ridicați glasul pentru păstrarea integrității teritoriale a statului ucrainean'', se arată în apelul mitropolitului Onufrie.

Drept răspuns la apelul mitropolitului, patriarhul Kirill subliniază într-o scrisoare că ''datoria Bisericii este de a avea grijă de cei care au nevoie de protecție''. ''Biserica nu se implică, de o parte sau de alta, în lupta politică. Dar datoria Bisericii este de a-și face griji pentru cei care sunt expuși violenței, care au nevoie de protecție, de cei a căror viață este în pericol'', se arată în răspunsul capului Bisericii Ortodoxe Ruse către mitropolitul primat al Bisericii Ucrainene.

Patriarhul rus oferă în continuare asigurări că ''va face tot posibilul pentru a-i convinge pe toți cei în mâinile cărora se află puterea că nu trebuie să permită moartea unor oameni pașnici pe pământul Ucrainei''.

Ieromonahul Savatie Baștovoi de la Mănăstirea Noul Neamț din Basarabia, nume de referință pentru ortodocșii de pe cele două maluri ale Prutului, autorul mai multor volume de proză și poezie, scrie într-un articol, privitor la apelul mitropolitului Onufrie, că patriarhul Kirill ''riscă să devină mascota războiului care stă să înceapă între Rusia și Ucraina''. ''Coiful său alb, cu cele două aripi care preînchipuie nevinovăția îngerească, au ajuns să fluture ca niște steaguri de luptă, iar gura lui, care până acum grăia cu atâta înflăcărare despre importanța unității 'lumii ruse', acum a ajuns să vestească intervenția militară în însăși inima slavonității, care este Ucraina'', scrie părintele Savatie în articolul său cu titlul ''Opriți-l pe Patriarh!''.

''Orice război este un rău pentru că seamănă moarte, despărțire, sărăcie, deznădejde, trădare.....Politica pe care o îmbrățișează patriarhul Kiril ca rus preocupat de soarta tuturor rușilor din lume, preocupare care depășește purtarea de grijă în rugăciune și înțelege să-i apere pe ruși cu tancurile, pune la grea încercare conștiința tuturor clericilor și credincioșilor subordonați canonic Patriarhiei Moscovei, care sunt și în Moldova, și în Ucraina'', spune Savatie Baștovoi.

Ieromonahul mai subliniază că "unitatea Bisericii, care nu se face pe criterii etnice, ci în Duh și în adevăr, trebuie să rămână întâia prioritate a patriarhului și a noastră a tuturor". ''De aceea, e foarte important ca patriarhul nu doar să nu binecuvânteze tancurile, ci să-și ridice dreapta sa cu putere de binecuvântare pentru a le opri''.