O firmă IT din Belgia le-a implantat microcipuri unora dintre angajații săi, dispozitivele permițându-le acestora accesul în clădirea de birouri, activarea programului de lucru și chiar stocarea unor informații de mici dimensiuni, informează Digi24.

Decizia nu a fost pe placul apărătorii drepturilor omului din Belgia, mai ales că dispozitivul este permanent activ, ceea ce ridică unele probleme de etică. „Angajatorul are posibilitatea să monitorizeze sosirea și plecarea salariaților, timpul petrecut în afara biroului. Într-un final, se pot întocmi rapoarte despre randamentul unui anumit angajat”, a declarat Alexis Deswaef, președintele Ligii pentru Drepturile Omului din Belgia, preluat de sursa citată.

Deși cei opt angajați ai companiei belgiene au acceptat de bunăvoie să li se implanteze microcipurile, activiștii belgieni consideră că aceasta nu este decât o metodă avansată de supraveghere a angajaților.

Primul experiment de implementare a unui microcip s-a desfășurat în anul 1998, când omul de știință britanic Kevin Warwick a acceptat un astfel de implant, care îi permitea să deschidă uși sau să aprindă și să stingă lumina. După 9 zile, implantul i-a fost scos și se află acum la Muzeul Științei din Londra.

Pe 16 martie 2009, un alt om de știință britanic, Mark Gasson, a fost implantat cu o formă avansată de microcip, încastrat în sticlă. Un an mai târziu, echipa cu care lucra Gasson a demonstrat cum un virus de computer poate infecta implantul, fiind posibil să fie transmis și la alte sisteme virtuale. Cu toate acestea, Gasson a refuzat să i se extraga microcipul.

„Microciparea” a ridicat de atunci numeroase discuții de ordin etic în rândul grupurilor academice, apărătorilor drepturilor omului, diverselor grupuri guvernamentale și a grupurilor religioase.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews