ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmăresc cu multă atenţie bătălia pentru ora de religie şi încerc să o înţeleg în cât mai multe aspecte.
Decizia nedreaptă a Curţii Constituţionale a României a confirmat faptul că pe de o parte nu există nicio simpatie între Stat şi societatea civilă autentică - care în România este reprezentată de Biserică şi nu de organizaţii non-guvernamentale susţinute de miliardari şi ambasade străine, pe de altă parte ceea ce îi lipseşte este logica.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Ce logică este aceea ca majoritatea să trebuiască să urmeze un demers birocratic de înscriere la orele de religie când era perfect logic, mult mai facil logistic şi mult mai firesc ca minoritatea acelora care nu doresc să facă religia, să îndeplinească formalitatea birocratică?

Însă cum nu putem acuza pe judecătorii Curţii Constituţionale de lipsă de logică, putem să îi acuzăm de rea-voinţă. Demersul este menit să fie o lovitură dată învăţământului religios în sistemul public de învăţământ. Şi, din păcate, va fi o lovitură.

Campania pentru înscrierea copiilor la orele de religie până pe data de 6 martie va fi cel mult o ultimă victorie contra sistemului- pentru simplul motiv că reluarea an de an a procedurilor de înscriere nu va face decât să reducă numărul celor care vor dori să urmeze religia.

Apoi să nu neglijăm campania dezlănţuită nu de ieri de azi, ci de ani de zile, contra Bisericii şi fenomenului religios în România. Roadele ei se văd în prăbuşirea încrederii în sondaje a instituţiei Bisericii. Iar statisticile nu mint.

Nu trebuie neglijată nici partea de vină a Bisericii Ortodoxe Române, autismul groaznic al ierarhiei sale, incapabilă să fie pro-activă în faţa provocărilor reale ale societăţii, străină de agenda reală a societăţii, temătoare în a îşi asuma dimensiunea profetică în România.

Mai întâi să ne referim chiar la orele de religie - programele par a fi gândite să te convingă să nu vrei să faci religie. Deşi sunt nenumăraţi profesori de religie minunaţi, este legiune numele profesorilor de religie fără nicio vocaţie, al coanelor preotese şi al popilor blazaţi, a studenţilor de religie care îşi iau şi ei ....o normă, sau măcar jumate, pentru un ban cinstit şi uşor.

Deşi are ditamai trustul de presă, o televiziune cu difuzare naţională, nenumărate posturi de radio parohiale, un ziar cu acoperire în toată România, Biserica Ortodoxă Română nu a avut şi nu are nici comunicatori, nici un mesaj pentru societate aşa cum este acum. Privind afişele care îndeamnă la înscrierea copiilor la orele de religie, văd nume precum cel al Lianei Stanciu sau Daniel Buzdugan.

Cunosc oameni de presă, de mass-media şi de televiziune autentic creştini: de la Oana Stănciulescu(foto stânga) la regizorul Iulian Capsali sau actorul Dan Puric(foto dreapta). Cum se poate ca aceşti oameni să nu fie folosiţi de Biserică, să fie lăsaţi "de capul lor", în loc să fie puşi să facă emisiuni, să scrie articole, să învigoreze mass-media ortodoxă?

Televiziunea Trinitas transmite 24 de ore din 24 emisiuni plictisitoare, cu preoţi blazaţi şi plictisiţi, folosind o limbă de lemn cu aşchii care nu ajunge la sufletele oamenilor. Ziarul Lumina este tocmai potrivit să te aducă la starea aia în care îţi vine să stingi lumina şi să te culci. Cum poţi să ai ditamai televiziunea naţională şi să o transformi în anti-reclamă?

Comunicarea BOR este undeva...sub dealul Mitropoliei (i.e. sub pământ). Acelaşi purtător de cuvânt golănaş, dar preot, luat peste picior de toţi jurnaliştii de îi cunosc, se ocupă de comunicarea Patriarhiei de pe vremea Patriarhului Teoctist. O fi fost util în epocile bune, când arta de a nu spune nimic părând că vorbeşti, era chiar utilă BOR. Dar acum?

Deci....e un război al Statului contra Societăţii Civile. Numai că Societatea Civilă, adică Biserica, nu s-a prins încă că este Societatea Civilă. De fapt se pare că nu s-a prins nici măcar în ce an e obligată să îşi poarte bătălia pentru Hristos. E anul 2015, nu 1015.....