ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, aşa-numitele ţări BRICS, care sunt în acest moment cele mai mari economii emergente ale lumii, pun la cale lansarea de două noi instituţii alternative la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie Ziarul Financiar.

Acest tip de instituţie a fost un vis al lui Nicolae Ceauşescu, care dorea să creeze la Bucureşti un astfel de organism financiar în 1989 cu scopul de a finanţa ieftin economiile emergente, în special pe cele din Africa şi din Orientul Mijlociu.

Cele cinci economii enumerate mai sus însumează aproape jumătate din populaţia lumii şi o cincime din avuţia planetei. Cele două noi instituţii vor fi rivali mărunţi pentru Banca Mondială şi FMI, întrucât vor avea influenţă mult mai mică la nivel mondial. Cu toate acestea, noua structură marchează desprinderea de un sistem financiar internaţional dominat de SUA şi de Europa.

China, care este al treilea cel mai mare participant la Banca Mondială cu aproape 13 miliarde dolari, va contribui la capitalizarea Băncii pentru Dezvoltare cu aproape zece miliarde dolari. Pentru fondul de rezervă valutară al BRICS, China va participa cu aproape 41 miliarde de dolari, aproape de trei ori mai mult decât contribuţia sa la FMI. Valoarea fondului va fi de aproape 100 miliarde de dolari, iar ajutorul oferit de pe urma acestuia va fi limitat de suma contribuţiei.