ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Codul insolvenţei este neconstituţional, a decis marți Curtea Constituţională. Judecătorii au admis sesizarea Avocatului Poporului.

CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin 4 și 6 din Constituție, în sensul că nu se justifică urgența adoptării OUG și că Guvernul nu poate adopta ordonanțe care afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului.

Judecătorii CCR  au invocat două aliniate din articolul 115 din Constituție. Este vorba de aliniatul 4, conform căruia
„Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora” și aliniatul 6, care prevede că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Ordonanţa de urgenţă 91/2013, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, a fost sesizată de Avocatul Poporului pentru 2 articole ale sale, art. 81 alin. 3 şi art. 348. La judecarea cauzei, CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului, stabilind că prevederile invocate sunt neconstituţionale.

Ordonanţa este suspendată odată cu publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial. Din acel moment, Guvernul are la dispoziţie 45 de zile să redacteze un proiect nou.

Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.