ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) consideră drept exces de zel iniţierea de "anchete penale extinse şi intensive, cu încadrări juridice exagerate", după incidentele în care a fost agresat ministrul Daniel Barbu, organizaţiile considerând că legea penală este folosită, în acest caz, pentru intimidare, scrie Mediafax.

Punctul de vedere al celor două organizaţii are ca obiect ancheta penală demarată în cazul a cinci persoane, puse sub învinuire pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul din seara zilei de 17 octombrie, când, în Centrul Vechi al Capitalei, a fost spartă luneta maşinii ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Reprezentanţii celor două ONG-uri susţin că dacă protestatarii ar fi urmărit "cu adevărat tulburarea liniştii publice, rezultatul ar fi fost altul".
"În seara respectivă a avut loc un incident soldat cu spargerea lunetei autoturismului care îl transporta pe ministrul Daniel-Constantin Barbu. Actul invocat ca violent a fost unic, a vizat un bun (autoturismul), iar nu persoana ministrului sau liniştea/ordinea publică. Având în vedere numărul relativ mare al protestatarilor prezenşi şi nemulţumirile exprimate - repetat - de aceştia la adresa anumitor măsuri luate de guvernanţi, este cât se poate de evident că, dacă s-ar fi urmărit cu adevărat tulburarea liniştii publice, rezultatul ar fi fost altul decât spargerea unei lunete a unui autoturism guvernamental", se arată în comunicat.

De aceea, susţin organizaţiile, nu se justifică "excesul de zel manifestat de autorităţi de a iniţia anchete penale extinse şi intensive, cu încadrări juridice exagerate".
"Acest lucru poate fi interpretat ca fiind făcut tocmai pentru a da un semnal că orice protest poate fi uşor transformat în obiect de dosar penal şi că orice protestatar este un potenţial învinuit", consideră APADOR-CH şi Active Watch.