ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:45 Bărbatul care a lansat incitări la violență în legătură cu protestul de pe data de 10 august din Piața Victoriei a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT, informează Evenimentul Zilei. În acest moment, Ovidiu Grosu are interdicție de a merge la mitingul din Piața Victoriei și de a utiliza internetul.
 
Într-un interviu acordat pentru Antena 3, acesta își prezentase intențiile cu privire la protestul ce va avea loc pe 10 august. „Eu am organizat mișcarea cu diaspora, însă nu am vrut să ies în evidență pentru că mi-am dat seama că voi fi atacat și am conceput această acțiune pe plan orizontal. Nimeni nu va veni să ne facă bine, binele ni-l facem noi. Flăcări, fum și sânge pe străzi - nu există altă variantă. Eu vorbesc de o revoluție, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarmă, un avertisment către forțele de ordine: oricine va încerca să reprime aceste manifestări, va fi judecat de Tribunalul Penal Internațional, pentru că avem drept inclusiv să ucidem în aceste condiții.”, a spus bărbatul.
 
Măsurile au fost luate după ce procurorii DIICOT din Structura Centrală s-au sesizat marți din oficiu asupra declarațiilor sale. Verificările întreprinse în cauză au relevat faptul că numitul Ovidiu Grosu a îndemnat publicul verbal și scris să săvârșească în condițiile Legii nr.535/2004 infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere.
  
Știrea inițială 
Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, susține că nu își asumă mitingul din 10 august, pentru că nu a semnat, până acum, niciun protocol cu Primăria Capitalei.
 
„De ce nu m-au anunțat înainte cu o lună, ca să mă organizez în două săptămâni, să-mi iau bilet, să vin la Primărie? Între timp am cerut să mi-l transmită pe mail să-l citesc și să-l transmit dacă este cazul. E foarte bine că doamna Firea a autorizat acest miting, dar noi, ca organizație nu putem să ne asumăm acest miting, pentru că nu am semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei. Nu este vina noastră. Am vrut de la început să organizăm acest miting, pur și simplu nu a fost o bună colaborare între Primăria Capitalei și Federația și s-a ajuns la această discuție. (…) E posibil să vină persoane care să boicoteze. Am primit cererea online, am primit răspuns online, deci se putea trimite protocolul tot online. Nu înțeleg unde a fost problema. Cred că cineva a dorit acest lucru”, a declarat Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, la Antena3.
 
În replică, Primăria Capitalei susține că organizatorul încearcă să inducă ideea că a primit un răspuns negativ de la autorități, deși protestul a fost aprobat.
 
„Primăria Municipiului București a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federația Românilor de Pretutindeni informează că renunță la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piața Victoriei. Prin această scrisoare, Federația ignoră cu bună-știință faptul că protestul a fost autorizat, așa cum s-a comunicat public, și încearcă să inducă ideea că a primit doar o negație la solicitarea de a organiza aceasta manifestație. (…) Primăria Municipiului București a aprobat organizarea mitingului, găsind soluția pentru siguranța participanților: întrucât cererea viza organizarea unui miting cu 1.000.000 de participanți în Piața Victoriei, un spațiu insuficient pentru un număr atât de mare de oameni, aprobarea a survenit numai după ce, în colaborare cu instituțiile de resort, a fost stabilită extinderea spațiului destinat adunării publice în cauză”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă.