ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cordis & Organo, ansamblu muzical originar din regiunea franceză Champagne-Ardenne, va prezenta în premieră în România, între 10 și 14 septembrie, programul intitulat Orient Baroc Express, care cuprinde muzica barocă vocală și instrumentală din secolele XVI - XVII. Acest concert își propune să ilustreze fascinația exercitată de lumea orientală asupra occidentului și în special schimburile muzicale dintre cele doua mari puteri ale vremii respective, Veneția și Istanbul, printr-o călătorie imaginară a celebrului tren Orient Express, care va avea opriri la vechile curți domnești românești.

Ansamblul muzical este compus din șapte muzicieni de renume, printre ei numărându-se și soprana Ruxandra Ibric. Absolventă a Universității de Muzică din București, sectia canto clasic, și-a început cariera internațională prin bursa de specializare oferită de Centrul de Muzică Barocă din Versailles:
Este o mare bucurie pentru mine să cânt în România în cadrul acestui turneu, alături de colegii mei din Cordis & Organo, care sunt toți niște oameni deosebiți; mă simt emoționată și fericită în același timp.

Proiectul a debutat în februarie 2013 cu un concert organizat în cadrul Carnavalului la Palazzo  Contarini din Veneția. Au urmat apoi 3 concerte în noiembrie la Péniche Opéra Paris. Turneul din România va cuprinde cinci concerte : 10 septembrie – Bonțida, Cluj (ora 19, Castelul Banffy), 11 octombrie – Pitești (ora 18, Teatrul Alexandru Davila), 12 septembrie, București (ora 18, concert privat), 13 septembrie – Slobozia (ora 18, Casa Municipală de Cultură) și 14 septembrie – București (ora 18, Biserica Luterană).
Concertul e inedit în primul rând prin titlu: nu s-a mai făcut până acum asocierea între baroc și legendarul tren Orient Express. E vorba de o paralelă între călătoria prin muzica barocă și călătoria cu trenul - și nu orice fel de tren! -, cu escale în orașe diverse. Ne interesează în special Veneția și Istanbul, pentru că piesele muzicale alese sunt lucrări occidentale, în special italiene, cu anumite inflexiuni orientale. Alt element inedit îl reprezintă Luzzasco Luzzaschi și piesele scrise pentru 3 soprane, respectiv pentru celebrul "Concerto delle Donne, un grup creat la curtea din Ferrara la sfârșitul Renașterii, care reunea trei doamne de origine nobilă, cântărețe profesioniste, ne-a declarat soprana Ruxandra Ibric.

De la Monteverdi, Luzzaschi (cu faimosul său Concerto delle Donne) și Barbara Strozzi la Dimitrie Cantemir (înalt erudit și compozitor român, autor al Cărții Științei Muzicii) sau Girolamo Diruta (Il Transylvano), concertul vă va descoperi bijuterii și amintiri ale unei lumi uitate.

Distribuție: Marina Bartoli, Dagmar Saskova, Ruxandra Ibric, soprane; Stéphanie Erös, vioară; Christine Plubeau, viola da gamba; Philippe Dechène, arhilăută & lăută arabă; Jean-Christophe Leclère, clavecin și coordonare muzicală.

Un interviu cu soprana Ruxandra Ibric-Cioranu, prilejuit de acest eveniment cultural, poate fi citit pe pagina de facebook a Institutului Cultural Francez.

[gallery link="file" ids="59292,59293,59294" orderby="rand"]