M-am tot întrebat în aceasta perioada (campanie) ce îmi scapă. De ce toţi din jurul meu (cu excepţia părinţilor mei) votează cu Iohannis şi îmi spun clar şi răspicat să merg la vot şi să nu îmi anulez votul aşa cum am facut în primul tur.

Mai toţi din jurul meu sunt 'tineri' între 25 şi 50 de ani. Toţi au studii superioare, mai toţi au afacerile proprii şi majoritatea sunt ortodocşi practicanţi cu tot ce presupune acest lucru.

Ortodox practicant înseamnă - printre multe altele - să te spovedeşti lunar şi o spovedanie serioasă însemnă să stai 30-60 de minute în genunchi şi cu smerenie să îi spui neputinţele tale lui Hristos având martor un alt om, un om care este preot.

Ortodox practicant înseamnă sa ţii posturile rânduite de Biserică. Biserica înseamnă Hristos şi înseamnă Sfinţii Părinţi. Zilele de post sunt uneori şi peste 70% din totalul zilelor de peste an. Asta înseamnă că atunci când ieşim cu clienţii, colegii şi cu alţi amici la masă şi lumea îşi comandă fripturi, dacă se nimereşte să fie o zi de post noi ne comandăm orez, cartofii aceia congelaţi de la pungă şi ciorbă de legume. Şi la masă ne facem rugăciunea şi sfânta cruce fără să ne fie ruşine sau încercăm să nu ne fie.

Ortodox practicant înseamnă că în fiecare Duminică şi zi de sărbătoare care pică în timpul săptămânii să participăm la Sfânta Liturghie. Însemană două ore în care caut să mă întâlnesc cu Dumnezeu şi cu mine.

Ortodox practicant înseamnă că încerc să lucrez binele în fiecare zi şi chiar dacă ajung să fac răul pe care nu mi-l doresc, încerc să mă ridic în fiecare dimineaţă şi să am puterea să o iau de la capăt nădăjduind binele.

Ortodox practicant înseamnă să rabzi batjocurile, ironiile făcute de către alţii la adresa ta chiar dacă acestea curg zilnic, sub o formă subtilă dar tot mai concretă. Răbdăm de la cuvinte ca fanatici îndoctrinaţi, retrograzi, întunecaţi, până la criminali (pentru arderile pe rug şi crimele din America de Sud, crime de care este responsabilă o biserică soră) şi până la a fi nevoit să completez o cerere pentru ca copiii mei să poată participa la ora de religie. În Romînia, în ţara Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a Sfântului Ştefan cel Mare, a lui Valeriu Gafencu, a părintelui Calciu, a părintelui Crăciun şi a multora alţii, eu trebuie să fac o cerere ca să îmi trăiesc firesc credinţa pentru care s-a vărsat atâta sânge şi a fost atâta suferinţă.

Ortodox practicant înseamnă să îţi rabzi ierarhii şi preotii cu neputinţele lor şi cu orice greşeli ar face (mai puţin căderea în erezie), ştiind că ei nu sunt din cetele îngerilor, ştiind că ei sunt oameni ca şi noi, doar că pe haina lor de Părinţi orice pată, orice murdărie, orice răutate este mult mai vizibilă.

Am tot repetat că nu vreau să aleg răul mai mic şi că nu am să o fac nici la aceste alegeri.

Nu am să o fac.

Dar eu ortodox practicant am sa îl votez pe Iohannis. Acum o oră m-am decis.

Nu îl votez pe Johannis fiindca este răul mai mic.

Îl votez pe Johannis fiindcă nu mi-a călcat în picioare credinţa strămoşească. Fiindcă el nu a mers cu elicopterul la 3 Sfinte Litughii în aceaşi zi bătându-şi joc de această sfântă taină lăsată de Hristos.

Îl votez fiindcă nu a spus că familia este cel mai important lucru şi în acelasi timp să aiba deja două familii înainte de vârsta de 40 de ani şi cel propus ca prim-ministru de el să aibă vreo cinci ‘familii’.

Îl votez fiindcă 'neamţul' nu mi-a călcat în picioare credinţa, nu şi-a bătut joc de preoţi, nu i-a umilit, nu a încercat să le cumpere trădarea ca fariseii lui Iuda. Fiindcă nu a încercat să se folosească de ce este mai sfânt în noi, de crezurile noastre cele mai intime şi profunde.

Îl votez fiindcă el nu a afirmat despre un prim-ministru al ţării că este ca apa sfinţită adică nu face nici bine nici rău, batjocorind o altă mare taină lăsată de Hristos pentru noi. Niciodată, nici un ortodox nu şi-ar permite să spună o asemena nenorocire.

Iohannis nu s-a folosit de slăbiciunea preoţilor 'mei' pentru a încerca să mă manipuleze. Celălalt - nenumitul - făcând acest lucru nu se adresează NICI UNUI SINGUR ortodox practicant din această ţară, ci unei mase amorfe, amorţite, plină de superstiţii.

Ortodox practicant înseamnă mult mai mult. Nu e locul, timpul ...

Cu Iohannis am nădejdea că a mea credinţă îmi va fi mult mai respectată în societate decît cu celălalt, cu nenumitul.

Un gânditor protestant a spus că libertatea mâinii mele este limitată de obrazul celuilalt. Bine spus.

Un gânditor ortodox a spus că libertatea celuilalt îmi întăreşte libertatea mea. Frumos spus.

Ortodox înseamnă să ne rugăm continuu şi să îl căutăm pe Hristos continuu. În celălalt.

Se spune că cineva l-a căutat pe Dumnezeu şi nu l-a găsit. S-a căutat pe sine şi nu s-a găsit. A căutat un prieten şi s-a întîlnit cu toţi trei.

Doamne, ajută!