ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul și scriitorul Ovidiu Hurduzeu  ne-a trimis la redacție următorul punct de vedere asupra evenimentelor de la Pungești. Îl redăm integral:

Niciodată de la colectivizare încoace o întreagă comunitate nu a fost terorizată prin violența de stat. Securitatea ceaușistă a reprimat proteste, a schingiuit dizidenți, dar nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să pedepsească o întreagă comunitate. Ceea ce s-a întâmplat la Pungești este specific operațiunilor de terorizare a unei populații civile colaboraționiste (cu dușmanul, teroriștii etc.) pe timp de conflict armat, un conflict murdar în care orice convenție internațională este suspendată.

La Pungești s-a experimentat un nou concept: "zona de interes deosebit" în care legislatia statului nu se mai aplică, întreaga zonă fiind supusă ordinelor venite de la comandanții militari. Este zonă de război, pacificarea populației civile se face printr-o combinație de metode de tip "peace enforcement" (”impunerea păcii”, n.n.), măsuri anti-teroriste și acțiuni psy-ops. Unele dintre vehiculele blindate ale jandarmeriei folosite la Pungești chiar au fost folosite în operațiuni de „menținerea păcii″ având înscrise pe ele, în engleză, „peacekeepers″.

S-ar putea ca aceste „zone de interes deosebit″ să fie generalizate odată cu intrarea în vigoare a acordului de liber schimb dintre EU și SUA în care orice diferend cu o corporaţie va fi judecat, nu de tribunalele civile naţionale, ci de "tribunale comerciale" internaţionale aflate sub autoritatea corporatistă. Intr-o astfel de situatie, chiar dacă Chevronul i-ar trage pe roată pe români, am putea să ne plângem doar acelor "tribunale comerciale" internaționale care nu se supun instanțelor naționale, apărând interesele marilor corporații transnaționale.

Ovidiu Hurduzeu este autorul volumelor:

  • Sclavii fericiţi. Lumea văzută din Silicon Valley, Iaşi, Timpul, 2005.

  • Unabomber, profetul ucigaş, Bucureşti, Logos, 2007

  • A Treia Forţă. România profundă, Bucureşti, Logos, 2008 (coautor: Mircea Platon)

  • A Treia Forţă. Economia libertăţii. Renaşterea României profunde, Bucureşti, Logos, 2009 (editor, împreună cu John Crysostom Médaille)