ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O echipă de cercetători medicali olandezi a descoperit că încălzirea centrală are și dezavantaje. Unul dintre ele este faptul că temperatura ridicată dintr-o încăpere înseamnă că organismul uman devine mai leneș, deoarece nu mai are nevoia de a arde calorii pentru a se menține cald. Astfel, încălzirea centrală de acasă sau/și de la birou etc.  nu este un  sprijin pentru cei care vor să slăbească.
Un grup al Centrului Medical al Universității Maastricht recomandă temperatura de 19 grade C. Aceasta este suficientă pentru a menține un echilibru termic și energetic.  Ei explică cum oamenii vor lua în greutate dacă vor consuma mai multe calorii din mâncare decât pierd, prin ardere, în fiecare zi.
Oamenii de știință spun că scăzând temperatura în spațiile în care locuim sau muncim, balanța se înclină în favoarea arderii de calorii. Dr Wouter van Marken Lichtenbelt explică pentru BBC de ce „o temperatură de 19 grade C este suficientă. Creșterile de energie erau de 6 % într-un frig blând, iar pe termen lung chiar ar putea să facă o diferență. Ar putea fi o influență substanțială și un ajutor în combinație cu schimbări în alimentație și exerciții fizice”. El îi sfătuiește pe cei ce vor să slăbească să reducă temperatura centralei sau să iasă afară.

Aproximativ doi din trei adulți din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi, iar această problemă crește la nivel global. Numărul cazurilor s-a împătrit la aproape 1 milion în lume din 1980.

Totuși, controlul temperaturii este posibil să nu fie soluția perfectă și este motivul unei dezbateri. Dr. Michael Daly, care a investigat problema la Universitatea din Stirling, a declarat BBC-ului: „Dacă nu ai compensa consumul de energie, ai pierde din greutate, însă acest lucru nu se prea întâmplă, pentru că vei dori să recuperezi cu un baton de ciocolată”.Studiul lui asupra a 100.000 de locuințe din Anglia sugerează că oamenii care mențin temperatura peste 23 de grade C tind să fie mai slabi, pentru că în acest punct, corpul are nevoie să piardă căldură, iar transpirând, consumă energie. Doctorul susține, deasemenea, că temperaturile mai ridicate scad nivelul apetitului și totodată, cantitatea de mâncare consumată.

Tam Fry, de la Forumul Național al Obezității din Marea Britanie, argumentează în favoarea temperaturii joase: „Un mediu rece activează depozitele de grăsimi maro", care produc căldură și se găsesc, în cantități mari, la nou-născuți, care le folosesc pentru a regla temperatura corpului şi pentru a se încălzi. „Acestea generează de 300 de ori mai multă căldură decât orice alt organ. Sunt resursa termală naturală a corpului. Căldura produsă menţine corpul cald, când e bebeluş şi este cu putinţă să îl menţină cald şi ca adult”

În concluzie, specialiștii îi sfătuiesc pe cei ce vor să slăbească să scadă din temperatura casei. „Să slăbești în același timp este un bonus. Redu temperatura casei și vei afla singur!”