ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministerul britanic de Interne a anunțat marți deschiderea unei noi anchete publice în cazul morții fostului agent KGB Alxander Litvinenko. Decizia Londrei este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în 2013, autoritățile britanice au refuzat solicitarea privind deschiderea unei anchete, în care ar urma să se stabilească rolul jucat de Moscova în moartea lui Litvinenko.

Anunțul referitor la deschiderea anchetei a fost făcut de ministrul britanic de Interne, Theresa May și coincide cu momentul în care Londra face presiuni pentru ca UE să impună noi sancțiuni asupra Rusiei, după tragedia aviatică din Ucraina. ”Sper cu adevărat că această acnhetă va oferi consolare văduvei” agentului rus mort în 2006, la Londra, ca urmare a otrăvirii cu poloniu, a prcizat oficialul britanic.

În 2013, respingerea cererii de anchetă publică a atras guvernului britanic acuzații că nu dorește să supere Kremlinul, care a negat constant că ar fi fost implicat în vreun fel în moartea fostului agent KGB.

Aleksandr Litvinenko, un transfug din FSB (serviciile de securitate ruse) refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi cu omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel din Londra. La scurt timp, s-a îmbolnăvit grav şi a murit la un spital londonez, cauza morții fiind considerată otrăvirea cu poloniu 210, o substanţă radioactivă.

În 2012, autoritățile britanice susțineau că documente confidenţiale transmise de către Guvernul britanic furnizează "elemente a priori suficiente pentru a stabili implicarea statului rus în cazul morţii lui Aleksandr Litvinenko". De asemenea, văduva lui Litvinenko a acuzat în repetate rânduri Moscova că ar fi implicată în uciderea soțului ei.

Cazul Litvinenko a rămas dim 2006 și până astăzi un subiect de dispută între Londra şi Moscova, în urma refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de către anchetatorii britanici principalul suspect în asasinat.
Rusia a solicitat să participe în calitate de "parte interesată" la ancheta judiciară.