ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Provocările lui Laszlo Tokes la adresa autorităților române continuă. Sfidând legile României, europarlamentarul maghiar refuză să dea jos steagul secuiesc pe care l-a arborat în urmă cu două luni la balconul cabinetului de eurodeputat din Oradea. Toate încercările autorităților locale orădene, de a-l determina să renunțe la steagul publicitar, inclusiv riscul sancționării cu amendă usturătoare, s-au izbit de refuzul lui Tokes.

Steagul albastru cu galben, simbol al aşa numitului Ţinut Secuiesc, a fost arborat pe 18 iunie, pe un perete al biroului al lui Tokes, care dă spre strada Primăriei din Oradea. Poliţia locală a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare în care-l face răspunzător pe Tokes de încălcarea Legii 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate.

Oamenii legii au constatat că amplasarea “steagului publicitar” pe peretele biroului nu avea obţinut avizul de publicitate temporară, informează ziarul Vocea Transilvaniei. Ulterior, conducerea Primăriei Oradea a decis să-l sancţioneze pe Tokes cu avertisment şi l-a somat ca într-o săptămână să desfiinţeze steagul publicitar. În caz contrar, europarlamentarul maghiar altfel riscă să fie sancţionat cu o amendă cuprinsă între 30.000 și 50.000 de lei.

Politicianul maghiar care visează la o ”limbă regională maghiară” a arborat steagul în iunie, cu ocazia unor acțiuni ale secuimii, în care a fost elogiată activitatea lui Wass Albert, considerat criminal de război.

Termenul limită până la care Tokes ar fi trebuit să dea jos steagul a rămas  28 august, dată la care ”simbolul” Tinutului Secuiesc continua să fluture nestingherit.

Mai mult, europarlamentarul maghiar s-a plâns că acțiunea autorităților locale este una ”ridicolă şi scandaloasă” și ”un act de batjocură la adresa secuilor și a comunității maghiare și secuiești”. Deși de ani de zile calcă în picioare legile și simbolurile românești, europarlamentarul maghiar spune că ”regimul actual procedează ca în timpul lui Ceauşescu”.