ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a oficiat împreună cu un sobor de preoți o slujbă de parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, informează Mitropolia Basarabiei. Slujba a fost organizată de Asociația Victimelor regimului totalitar comunist din Bălți în fața gării din oraș, de unde, în 1949, erau duși spre Siberia și Kazahstan mii de români de peste Prut. 
 
„Ziua de 6 iulie este o zi de doliu pentru acest spațiu. Este ziua când pe cei mai harnici gospodari ai acestor meleaguri i-au dus forțat la distanțe mari de casă, de unde mulți nici nu s-au mai întors”, a spus Ierarhul în cuvintele sale de omagiu.
 
Sunt documentate trei serii de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951, iar vineri s-au împlinit 69 ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan. „Avem datoria să nu uităm paginile pline de durere din istoria noastră. Avem datoria să învățăm istoria adevărată a acestui pământ, pentru că adevărul înseamnă lumină. Adevărul ne va face liberi și puternici în fața falsificatorilor de istorie”, a mai spus PS Antonie.
 
Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiunii, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane. În fața celor prezenți au luat cuvântul mai mulți supraviețuitori ai calvarului siberian, reprezentanți ai autorităților locale și istorici. La final, Episcopul Antonie împreună cu preoții și cei prezenți la comemorarea victimelor represiunilor regimului totalitar comunist au depus flori la monumentul înălțat din fața gării din Bălți în memoria tragediei din 1949.
 
Pentru Republica Moldova 6 iulie 2018 a fost zi de doliu național. În toate localitățile din țară drapelele de stat au fost coborâte în bernă, iar la ora 10:00 a fost păstrat un moment de reculegere.