ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ipoteza otrăvirii scriitorului Pablo Neruda a fost spulberată din nou vineri, potrivit unei declarații a directorului Serviciului medico-legal din Chile, Patricio Bustos, care a afirmat că laureatul Premiului Nobel pentru literatură, din 1971, a decedat în 23 septembrie 1973 în urma cancerului de prostată de care suferea și nu fiindcă fusese otrăvit, informează Agerpres.
Nu am găsit elemente chimice semnificative care să poată fi legate de moartea lui Pablo Neruda. Diferite tehnici complementare au confirmat prezenţa metastazelor în segmente ale scheletului, care corespund bolii de care se trata Pablo Neruda. Analizele nu au relevat cauze nenaturale în moartea lui Pablo Neruda.

Analizele eşantioanelor osoase ale ”celui mai mare poet al secolului al XX-lea”, potrivit unui comentariu al lui Gabriel Garcia Marquez, au fost derulate în cadrul unor laboratoare speciale din Spania și SUA.

Pablo Neruda, pseudonimul lui Neftali Ricardo Reyes Basoalto, a decedat la 12 zile după lovitura de stat prin care Augusto Pinochet a preluat puterea în Chile, printr-o lovitură de stat, de la un prieten apropiat al scriitorului, socialistul Salvador Allende.

Fundația Pablo Neruda și Partidul Comunist din Chile au militat puternic pentru exhumarea scriitorului, care a avut loc în aprilie 2013, și efectuarea de noi teste.

În 11 septembrie 2012, un tribunal a închis și cazul morții fostului președinte socialist Salvador Allende, care a decedat în circumstanțe neclare în timpul loviturii de stat a lui Augusto Pinochet. Astfel, verdictul a fost că fostul șef de stat din Chile s-a sinucis cu o pușcă, un AK-47, despre care s-a spus că fusese un cadou de la Fidel Castro.