ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anunțul Suediei privind decizia de a recunoaște statul palestinian, spre iritarea Israelului, urmat de cel al Parlamentului de la Londra, a dat speranțe liderilor Autorității Palestiniene care au declanșat o”intifadă diplomatică” pe două fronturi.

Libris.ro - Librarie online - Zilnic noutati si promotii

Primul se concentrează spre ONU, în special spre Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, al doilea spre Europa. Și nu spre guvernele europene, ci spre parlamentele lor. Liderii Autorității Palestiniene s-au simțit încurajați de votul recent al Parlamentului de la Londra, fie și unul simbolic, în favoarea recunoașterii unui stat palestinian. Așa că au pornit o campanie politică în care este implicată întreaga conducere palestiniană.

După Londra, liderii de la Ramallah țintesc acum spre două țări mediteraneene, Franța și Italia, contând pe o ”amciție istorică” între palestinieni și aceste țări, scrie editorialistul Umberto De Giovannangeli de la Huffington Post.it.

Referindu-se la încercarea de a convinge Italia, ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, Shaath, consideră că ”o poziție similară celei din Parlamentul Marii Britanii ar avea o semnificație și mai importantă pe plan politic, in contextul în care Italia deține președinția semestrială a UE”. ”Nu este vorba - a adăugat Shaath - de a susține o linie unilaterală, ci de a face guvernul israelian să înțeleagă că nu este acceptabilă politica sa de colonizare care face impracticabilă soluția a două state”.

Italia, prin vocea ministrului de Externe, Federica Mogherini, desemnată în funcția de șef al diplomației europene, a precizat deja că țara sa este pregătită să faciliteze procesul de pace dacă Tel Avivul va primi garanții de securitate.

Liderii palestinieni mizează și pe sprijinul francezilor. Romain Nadal, un purtător de cuvânt al Quai d’Orsay, recunoaște
“urgenţa” unor progrese în soluţia cu două state – Israel şi Palestina și spune că, “la un moment dat, statul palestinian va trebui să fie recunoscut”.

După crearea statului Israel în 1948, diversele mișcări politice palestinien și-au făcut din crearea unui stat palestinian independent una dintre principalele revendicări. Pe 15 noiembrie 1988, Organizația pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat, a proclamat unilateral independența Palestinei și tot în acel an 82 de state au recunoscut oficial noul stat. Doar că pe lista celor 80 de țări nu au fost decât țări din Africa, Orientul Mijlociu și din fostul bloc sovietic. Nu și din Occident.

În ultimii ani, s-au adăugat și Brazilia și Argentina (în 2011), iar ultima țară care a recunoscut oficial Palestina ca stat a fost Haiti, în 2013.

De menționat că, în noiembrie 2012, tot spre deranjul Israelului, Palestina a fost admisă ca stat observator nemembru al ONU. 138 de țări au votat pentru, 9 contra și 41 s-au abținut.