ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parlamentarii promit facturi reduse la jumătate la energie, dar nu cunosc calea de a face acest lucru. 30 de senatori şi deputaţi vor să elimine din facturile la curent sau gaze pierderile din reţea pe care le facturează furnizorii, ca şi o serie de taxe care practic dublează tarifele. Însă specialiştii afirmă că proiectul lor e plin de greşeli, iar unii dintre ei nici nu ştiu ce au semnat, relatează Digi24.

Iniţiatorii proiectului vor ca românii să plătească numai cantitatea de energie înregistrată pe contoare, adică să le interzică furnizorilor de energie electrică şi termică să mai factureze pierderile din reţea sau aşa-numitele plăţi în avans.

Deputatul PSD Cosmin Necula explică: „Mi se pare just ca noi să plătim doar energia activă pe care o consumăm, nu să plătim tot felul de taxe, tăxuleţe care sunt inserate în factură. Undeva la 20-30% din cuantumul facturii reprezintă energia activă, restul reprezintă tot felul de taxe.

În fapt, asta ar însemna înlăturarea costurilor de distribuţie şi transport, precum şi Taxa pe Valoarea Adăugată. Unii dintre susţinătorii proiectului nu au citit însă cu atenţie ce au semnat şi confundă costurile suplimentare aplicate de furnizori cu taxele impuse de stat. Este cazul senatorului PSD Mihai Fifor: „Este vorba de partea pe care o plăteşte fiecare cetăţean din taxa de cogenerare, cum este ea cunoscută. Încă de la apariţia taxei de cogenerare, oamenii au solicitat eliminarea sa.

Specialiştii spun că populaţia nu va putea beneficia niciodată de prevederile acestui proiect, pentru că este făcut prost. „În el se face precizarea "plăţi anticipate". Niciodată populaţia nu a avut pe facturi plăţi anticipate, pe facturi sunt plăţi estimate. În textul legii se spune că pierderile nu vor mai fi suportate de populaţie. Este o frază politică; pierderile sunt cuprinse în preţ”, subliniază preşedintele Federației Asociațiilor de Proprietari, Radu Opaina.

În acest moment, românii plătesc dublu pentru energia consumată din cauza pierderilor şi a taxelor. Spre exemplu, la energia electrică costul de producţie pentru 1 megawatt este de 170 de lei, la care se adaugă în primă fază nouă taxe, tarife şi accize. Odată ce curentul electric trece de la înalta tensiune la medie tensiune se plătesc alte taxe, iar cel mai mare tarif este plătit pentru aducerea tensiunii la 220 de volţi. În acest circuit câştigă şi furnizorii, iar profitul lor se adaugă la costurile totale. În final, noi plătim mai mult de 400 de lei pentru un megawatt.