ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a aprobat luni, cu 49 de voturi pentru şi unul contra, un document care consolidează protecția și transferul datelor personale, propus de Comisia Europeană. Proiectul de lege impune marilor companii care derulează afaceri online să obţină consimţământul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.

Iniţiativa trebuie aprobată prin vot în şedinţă în cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului, dar omisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, și-a exprimat profunda satisfacție pentru ”semnalul dat”:
Cu o foarte largă majoritate, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: începând de astăzi (luni), protecţia datelor este o afacere europeană.

Unul dintre obiectivele acestei legi va fi împiedicarea unor companii precum Facebook, Google, ori Yahoo să transfere în SUA datele persoanele ale cetăţenilor din UE, fără să li se aducă la cunoştinţă şi fără să aibă posibilitatea de a se apăra în faţa tribunalelor americane, din cauza Patriot Act, adoptat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

În cazul încălcării regulilor europene, Viviane Reding recomandă sancţiuni ce pot merge până la 2% din cifra anuală de afaceri la nivel mondial, iar Parlamentul European s-a pronunţat luni pentru majorarea la 5% a cuantumului acestor amenzi.

Pe altă parte, românii au primit o cu totul altă veste la sfârșitul săptămânii trecute: Direcția Națională Anticorupție a achiziționat două softuri care permit extragerea oricărei informații din calculatoare, laptopuri și a altor dispozitive mobile, prin intermediul cărora se pot recupera chiar și fișierele șterse. Potrivit autorităților, aceasta au costat 7.000 de euro și vor fi folosite pentru o mai bună capacitate de investigare operativă.