ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul ucrainean va discuta miercuri despre noi posibile concesii din partea puterii către proeuropeni, inclusiv o amnistiere a unor manifestanţi încarceraţi, pentru dezamorsarea crizei care afectează ţara de la sfârşitul lunii noiembrie.

De asemenea, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, aflată într-o vizită la Kiev, va discuta despre o soluţie politică a crizei împreună cu preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, deşi preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe europeni să nu se amestece.

Puterea ucraineană a dat deja înapoi, marţi, prin demisia Guvernului şi aprogarea unor legi considerate represive.

Aceste evoluţii l-au determinat pe preşedintele american Joe Biden să salute "progresele" înregistrate în Ucraina, într-o convorbire telefonică purtată cu Ianukovici, îndemnându-l pe acesta să acţioneze în vederea "unităţii".

"În Ucraina, apărăm principiul potrivit căruia poporul are dreptul să se exprime în mod liber şi paşnic şi trebuie să aibă un cuvânt de spus despre viitorul ţării", a declarat Barack Obama marţi seara în discursul anual susţinut în Congres.

Canada a anunţat interzicerea pătrunderii pe teritoriul său a liderilor ucraineni implicaţi în reprimarea manifestaţiilor, fără însă a preciza numărul sau identitatea acestora.

Şeful statului ucrainean a acceptat plecarea premierului Mikola Azarov şi a tuturor miniştrilor săi, fiind aparent o nouă concesie făcută adversarilor politici.

Guvernul actual, condus provizoriu de către vicepremierul Serghii Arbuzov, continuă să gestioneze afacerile curente, până la formarea unei noi echipe.

Opoziţia a refuzat oferta lui Ianukovici de a preda frâiele Guvernului lui Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii vocali ai mişcării de contestare.

Întrebat dacă doreşte în continuare ca şeful statului să plece de la putere, fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, a răspuns "să rezolvăm problemele una câte una", chiar dacă "demisia lui Ianukovici ar fi o măsură logică".

Tensiunea a scăzut în stradă, după confruntările din ultimele zile. Totuşi, opozanţii rămân mobilizaţi în centrul Kievului, sub supravegherea unor contestatari înarmaţi cu bâte de baseball, în ciuda unor temperaturi de aproximativ minus zece grade Celsius.

În exteriorul capitalei, sediile administraţiei din aproape jumătate dintre regiuni sunt ocupate de către contestatari, care solicită plecarea de la putere a guvernatorilor numiţi de către şeful statului.

Miercuri seara urmează să se întâlnească şefi de Guvern din cadrul Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), pentru a încerca să definească o poziţie comună faţă de criza ucraineană.

Mediile economice par "nervoase" din cauza crizei, aceasta provocând o prăbuşire a monedei naţionale ucrainene.

Standard & Poor's şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa solvabilităţii, în contextul unor instituţii slăbite, şi a scăzut cotaţia la "CCC+", un nivel rezervat ţărilor aflate în pragul unui default de plată.