Două parohii ortodoxe, între care una românească, au fost refuzate de către Biserica Suedeză, atunci când aceasta a vândut clădirea unui lăcaș de cult din Sundbyberg, Stockolm, Suedia, informează mitti.se.

Biserica Suedeză a scos la licitație clădirea, pentru care au existat trei oferte: cele două parohii ortodoxe și un centru multicultural, unde profesorii predau în mai multe limbi străine.

Noul arhiepiscop al Suediei este o femeie, Antje Jackelen

În urma licitației, Consiliul Parohial a decis să vândă locașul centrului multicultural, care a primit doar două voturi în plus față de parohiile ortodoxe.

Una din membrele Consiliului, Berit Lundmark, s-a declarat scandalizată de această decizie, spunând că nu este normal ca să se prefere profitul în locul tradiției creștine.
Biserica a fost construită acum peste 100 de ani, era normal să se continue tradiția creștină. Acum, s-a decis să se aleagă banul în locul lui Dumnezeu-  Berit Lundmark.

Jonas Bromader, reprezentant al Bisericii Suedeze, spune că instituția nu-și mai permite să păstreze locașul, din cauza scăderii continue a numărului de membri ai cultului.

Într-o ceremonie, crucea de pe clădire a fost dată jos.

Alte Biserici din Suedia care și-au schimbat destinația:

Biserica "Bethleem" din Sundbyberg este acum fabrică unde se produce bere.

Biserica Skeppsholms din Djungarden este sala de concerte

Biserica Elim din Ostermalm a fost cumpărată de fotbalistul Zlatan Ibrahimovici în augus și transformată în reședință de lux.

Biserica Rudboda, Lidingo. A fost transformată în grădiniță în 2009, dar între timp a fost părăsită.

Casa Misiunii, Vallentuna, este acum reședință privată.

Biserica Sfintei Marii, Danderyd este Centru de Sănătate.