ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au anunțat public, în conferințe de presă, că refuză să dea jos de pe sedii steagul așa-zisului "Ţinut Secuiesc", chiar și după ce Poliţia Locală din Târgu Mureş  a avertizat în mod oficial că partidele sunt pasibile de amenzi între 30.000 şi 50.000 de lei, pentru aceste "steaguri de reclamă".

În Constituția României, la articolul 4, punctul 2, scrie că ”România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”, Legea 75/1994 specifică faptul că "drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice", iar Legea 185/2013, privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, indică faptul că "durata de menţinere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile". 

Preşedintele CNMT Mureş, Cseh Gabor, a declarat că articolul 6 din Constituţia României garantează păstrarea identităţii naţionale, iar steagul Ţinutului Secuiesc este simbolul identităţii tuturor maghiarilor din Ardeal, drept pentru care nu va fi înlăturat.

Cu toate acestea, Constituția României prevede, în articolul 8, punctul 2, și faptul că pluralismul trebuie să respecte ”suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei”.

De asemenea, șeful Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, care a fost şi prefect al judeţului, a declarat presei că formaţiunile politice care nu se vor conforma vor primi amenzi şi că el nu crede că vreo instanţă din ţară le va da dreptate, în cazul în care vor acţiona în judecată instituţia pe care o reprezintă.
Am trimis acea adresă la toate formaţiunile politice, inclusiv româneşti, solicitându-le să arboreze steagul naţional. Iar formaţiunilor maghiare, le-am atras atenţia că nu au voie să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc - acesta, nefiind prevăzut ca unitate administrativ-teritorială în Legea 215/2001, e steag publicitar. Dacă nu se conformează, de luni vom aplica amenzi. Şi nu cred că vreo instanţă din ţară le va da dreptate, pentru că legea este explicită.