ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Civic Maghiar a fost amendat de Prefectura Covasna cu suma de 5.000 de lei pentru că a intonat imnul Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, informează Maszol.ro. 

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede, la capitolul II, articolul 16 că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, a reacţionat şi a spus că nu va plăti amenda, considerând gestul prefectului Marius Popică drept o "provocare".

Legea prescrie în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei, prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credinţă, rea-voinţă din partea lui. (…) Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei şi dacă în România vorbim despre stat de drept şi vorbim de democraţie atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privinţă, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos şi trebuie să facem tot posibilul ca legislaţia să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o ţară europeană să putem intona toate imnurile statelor membre. (…) Vom contesta, nu vom plăti amenda. (…) Din 1989 încoace, au trecut 25 de ani de la Revoluţia de la Timişoara, şi de atunci la fiecare manifestare a comunităţii maghiare a fost intonat acest imn, iar prefectul s-a gândit acum să se lege de acest lucru. Eu consider că este un gest politic şi putem vorbi de o provocare împotriva comunităţii maghiare”, a spus Biro Zsolt.

Prefectul Marius Popică l-a amendat recent cu 5.000 de lei pe primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, pentru nepavoazarea corespunzătoare a localităţii cu steaguri tricolore de Ziua Naţională a României.

Prefectul Marius Popică a declarat că „toată lumea trebuie să înţeleagă că legea e lege şi că trebuie respectată”.