ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Național Liberal din Republica Moldova a criticat virulent actuala coaliție de guvernământ de la Chișinău, pe care a acuzat-o de „ticuri prorusești, antiromânești” și că evită „apropierea determinantă de România, de frica pierderii Puterii sau a scaunelor, în condițiile când situația geostrategică poate identifica doar reunificarea celor două state românești drept salvare de o nouă dominație rusească”, potrivit InfoPrut.ro.

Astfel, liberalii de la Chișinău susțin că „declarația adoptată de Parlamentul de la Chișinău privind situația din Ucraina denotă un complex de dualitate al actualei Puteri, care se declară proeuropeană, dar care demonstrează apucături de gândire sovietică, ce nu poate depăși ipostaza unui stat membru al CSI, în care Moscova domină și decide politicile ce nu pot fi, in niciun caz, criticate”.

Potrivit politicienilor PNL de peste Prut, în condițiile  în care Rusia a anunțat că va interveni în regiunea transnistreană pentru a-și proteja conaționalii, așa cum a făcut și în Ucraina, Chișinăul trebuie să adopte o poziție clară- „este cu Ucraina, România, UE, NATO și SUA ori cu CSI?”.
PNL este ferm convins că numai ieșirea Republicii Moldova din CSI – în care conflictele separatiste nu au fost reglementate, rapturile de teritorii de către Rusia continuând (zona nistreană, Abhazia, Osetia de sud, Crimeea), iar războiele stând să înceapă – și anunțarea disponibilității de aderare la NATO, prin deschiderea unui dialog strâns cu România ar servi drept o pavăză și un obstacol în intenția Rusiei de a reconstitui frontierele sferei sale de influență și de a împiedica statele independente să-și urmeze destinele alese.

La sfârșitul lunii noiembrie 2013, președintele Traian Băsescu susținea fără echivoc ideea unirii cu Republica Moldova, dar premierul Iurie Leancă afirma că acest lucru nu ar fi o idee inspirată.

Cu toate acestea, șeful de la Cotroceni susținea, în ianuarie, că România va face o ofertă politică Moldovei dacă suveranitatea îi va fi afectată.